Читайте нас в соціальних мережах

Автоцивілка чи КАСКО: як обрати?

Середа, 26 жовтня 2022 19:01
Автоцивілка чи КАСКО: як обрати?
Будь-який автовласник повинен добре орієнтуватися не тільки в правилах дорожнього руху, а й в основних видах автострахування.

З правилами у більшості водіїв проблем немає. А ось зі страхуванням власної автівки часто виникають питання, які неодмінно потребують додаткових роз’яснень. З цієї публікації можна дізнатися про особливості двох основних видів страхування авто, про їхні недоліки та переваги.

ОСЦПВ та КАСКО: чим вони різняться

Ці види страхування кардинально відрізняються один від одного. Тобто вони не є обопільно замінними. Так, ОСЦПВ є законодавчо обов’язковим видом страхуванням цивільної відповідальності, тому кожен власник автомобіля повинен мати такий поліс. У тому разі, якщо він стане винуватцем ДТП, усі відшкодування потерпілим буде виплачувати не він, а його страхова компанія. Причому йдеться не тільки про матеріальні збитки, а й також про компенсацію шкоди, завданої життю та здоров’ю потерпілих. Гранична сума визначається законом. Сьогодні виплати на лікування складають 320 тис. грн. Максимальний розмір відшкодування за матеріальні збитки — до 160 тис. грн. Компенсація постраждалим відбувається в межах цих сум і залежить від завданої шкоди. Водночас відсутність поліса ОСЦПВ карається штрафом від 425 до 850 грн.

Автоцивілка має ціну, яка залежить від моделі машини, об’єму двигуна, місця, де зареєстрований автомобіль, а також віку водія. Взагалі вартість полісів ОСЦПВ не дуже висока.

КАСКО, на відміну від попереднього виду страхування, є добровільним. Крім того, такий договір захищає автомобіль власника поліса. Страховка покриває наступні види ризиків: викрадення, пошкодження авто третіми особами, а також отримані внаслідок ДТП та спричинені стихійним лихом. Це основні страхові випадки, але в кожній страховій компанії вони можуть різнитися залежно від наявних програм. Розмір компенсації визначається у договорі, а вартість поліса — індивідуально, при цьому враховується історія водія, характеристики його авто, цінова політика страхової компанії та інше.

Чи варто купувати КАСКО, якщо є поліс ОСЦПВ, та навпаки

Автоцивілка є обов’язковим видом страхування, тому повинна бути в кожного водія. Але вона не передбачає відшкодування за отримання пошкоджень власного автомобіля. Тобто виплати призначатимуться лише третім особам. Водночас поліс КАСКО не є обов’язковим, але саме він допоможе відновити свій автомобіль завдяки страховій компанії. Купувати його чи ні, кожен автовласник вирішує самостійно.

strahuvannya1 26 10 22

Як оформити автострахування

Сьогодні найзручнішим способом придбання Автоцивілки - є онлайн-процедура. Вона дозволяє не витрачати свій дорогоцінний час на відвідування офісу компанії. Зараз все можна зробити, не виходячи з дому. Для цього треба відвідати сайт обраної страхової компанії (наприклад, СК «УНІКА») та в спеціальні графи занести дані про автомобіль та його власника. Після оплати банківською карткою на вказану електронну адресу буде надіслано страховий поліс. Він має точно таку ж юридичну силу, як і звичайний паперовий документ, але користуватися їм набагато зручніше.Придбати КАСКО теж можна онлайн, залишивши заявку на сайті компанії.



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ