Читайте нас в соціальних мережах

Помилки у плануванні бюджету: ТОП-10

П'ятниця, 23 вересня 2022 12:45
Помилки у плануванні бюджету: ТОП-10
Розказуємо, які основні помилки роблять українці при плануванні сімейного бюджету.

Чи можливий ідеальний бюджет. Як спростити ведення бюджету та зробити його оптимальним.

10 головних помилок планування бюджету

Сьогодні про планування бюджету згадали навіть ті люди, як до війни жили на широку ногу. На жаль, всім приходиться “затягнути паски”.

Проте сказати “плануй” - легко. А коли доходить до дійсного планування - більшість людей роблять одні й ті ж помилки. Вести бюджет, не враховуючи ці помилки - так само непрактично, як грати в казино ПМ, не беручи бонусів. Тому давайте розберемося, чого варто уникати.

 

Помилки сімейної економіки

  1. Не вести бюджет зовсім. Якщо покладатися на те, що “і так буде” - одного разу виявиться, що грошей не вистачає. Навіть якщо зарплата підвищилася.
  2. Не погоджувати бюджет з членами сім’ї. Їхні цінності та очікування можуть значно відрізнятися від ваших. Обговорювати бюджет потрібно, навіть якщо керуєте ним ви.
  3. Виключати з планування дітей. Може здатися, що їм не варто брати участі, адже вони не заробляють. Проте саме залучення до сімейних фінансів навчає дітей поводитися з власними грошима.
  4. Не стежити за витратами. Навіть якщо грошей на все вистачає - облік витрат допоможе зрозуміти ваші цінності, обов'язкові та необов'язкові платежі.
  5. Взагалі не відкладати гроші. Навіть за недостатніх доходів - у вас має бути фінансова подушка на випадок хвороби чи інших проблем.
  6. Дозволяти грошам “лежати”. Інфляція постійно знецінює ваші заощадження. Тому все, крім “подушки” на критичний день - варто вкладати у речі, які не втрачають свою цінність.
  7. Інвестувати у пасиви. У економіці є поняття активів - того, що приносить прибуток. І пасивів - того, що лежить на поличці без діла. Якщо у вас є гроші на інвестиції - вкладайте в те, що буде їх примножувати.
  8. Відмовлятися від розваг. Це інша крайність. Відпочинок - те, що дає нам сили заробляти. Якщо повністю скоротити цю статтю витрат - не дивуйтеся, коли ситуація лише погіршиться.
  9. Вкладати всі кошти у щось ризиковане. Диверсифікуйте доходи. Це допоможе залишитися на плаву, навіть якщо одна з прибуткових статей закінчить своє існування. 
  10. Занадто зациклюватися на плануванні. Ціль планування сімейного бюджету - спростити життя. Якщо замість цього ви починаєте рахувати кожну копійку та сваритися з домашніми - варто переглянути рівень свого фанатизму.

Чи існує ідеальне планування

Починаючи осмислено вести бюджет, одразу прийміть за аксіому: без помилок нікуди. Дечого ми просто не розуміємо. А інколи приймаємо рішення імпульсивно. Бо відчути себе добре тут і зараз - буває важливіше, ніж прийняти правильне рішення.

Тому не покидайте планування, навіть якщо все йде не ідеально. З часом, воно все одно принесе позитивні результати. 



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ