Читайте нас в соціальних мережах

Система охолодження ПК — помилки вибору

Середа, 31 серпня 2022 22:34
Система охолодження ПК — помилки вибору
Система охолодження ПК — помилки вибору.

Від якості системи охолодження ПК залежитиме ефективність його роботи та довговічність заліза тощо. Тому вартість помилки вибору цієї системи може бути завеликою. Розберемо типові помилки, які допускають користувачи, вибираючи елементи системи охолодження.

Недостатня потужність

Потужність системи охолодження визначається показником TDP — thermal design power або вимоги по тепловідведенню. Вимірюється в Ваттах та визначає на відведення якої теплової потужності розрахована система. Зазвичай TDP дорівнює номінальній теплової потужності процесора + резерв у 20-30 відсотків. Знаючи модель обладнання, можна подивитися потрібний TDP у супровідної документації, або на сайті виробника. Наприклад декілька показників TDP для популярних моделей CPU:

  • Athlon II — 25 Вт;
  • Phenom II — 45 Вт;
  • Core 2 Duo E — 65 Вт;
  • Core 2 Duo X — 95 Вт.

Якщо ПК має додатково графічний процесор, його потужність треба враховувати також. Недостатня потужність системи охолодження приводе до перманентного перегріву комп’ютера, та дострокового виходу з ладу його елементів.

Надлишкова потужність

Надлишок резерву потужності тепловідведення також не є гарним варіантом, бо приводить до:

  • фінансових втрат на придбання зайвого обладнання;
  • зайвих експлуатаційних розходів (електроенергія, амортизація та ремонт обладнання);
  • зайвого шумового навантаження на психіку.

Також треба згадати про нераціональне використання внутрішнього простору системного блоку.

Необґрунтованне використання СРО

Система рідинного охолодження процесору — це дійсно нове слово у комп’ютеробудівництві та модна «фішечка», якою не гріх похвалитися на заздрість шанувальників. Але чи дійсно вона вам потрібна?

Враховуючи, що зазвичай СРО має вартість, що як мінімум утричі більше за ціну традиційних кулерів, придбати таку систему просто «щоб було» — ну таке собі. Рідинне охолодження є цілком оправданим тільки якщо теплова потужність перевищує 200-250 Вт. Отже, якщо ви не щасливий власник справжнього геймерського «монстра», СРО для вас зайві витрати.

Охолодження тільки процесору

Саме CPU та GPU — головні джерела нагріву системного блоку, це факт. Але це не означає, що достатньо встановити кулер саме на процесор, або графічну карту. Треба також подбати про відведення нагрітого повітря за межі контуру системного блоку. Якщо проігнорувати цей аспект, повітря всередині «коробки» дуже бістро нагріється, що поставить під сумнів ефективність охолодження взагалі.

Винятком є хіба що заслабкі офісні «машини». У всяк інший виняток встановлення вентилятора примусового виведення повітря за межі корпусу обов’язково. Незайвим буде й крильчатка, яка нагнітатиме холодне повітря усередину корпусу.

Також треба ретельно слідкувати за внутрішніми потоками повітря всередині корпусу. Гаряче повітря неприпустимо спрямовувати на інші чутливі елементи комп’ютерного обладнання. Потік розігрітого повітря повинен рухатися чітко до виходу — зазвичай до задньої стінки корпусу.

Невірне розташування обладнання у переміщенні

Не слід забувати, що повітря видаляється с корпусу системного блоку не «в нікуди», а у переміщення, де саме цей корпус розташований, та це також слід враховувати. Так, зазвичай корпус формфактору tower має вентиляційні отвори на задньої стінці. Навряд чи охолодження буде ефективним, якщо присунути корпус впритул до стіни приміщення.

Також можна забути про якісне охолодження, якщо у корпус нагнітається розігріте повітря від калориферу або батареї центрального опалення.



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ