Читайте нас в соціальних мережах

Топ-5 міфів про пневматичну гвинтівку

Середа, 27 липня 2022 22:18
Топ-5 міфів про пневматичну гвинтівку
Пневматика є доволі популярною в Україні, адже її придбання (за умови калібру не більше 4,5 мм) не потребує спеціального дозволу й реєстрації.

Проте перед тим як купити пневматичну гвинтівку, варто зруйнувати декілька міфів, пов’язаних із характеристиками та особливостями використання цієї зброї. А якісні моделі гвинтівок ви знайдете в інтернет-магазині Ванклік.

Спростовуємо міфи про пневматику

Є люди, які не вважають пневматику серйозною зброєю. Також є ті, хто, навпаки, впевнений у її небезпечності. Розберемося з найпоширенішими помилками.

Міф перший: самозахист за допомогою пневматики заборонений

На законодавчому рівні немає жодних обмежень саме щодо пневматичної гвинтівки. Безперечно, вона не продемонструє того ж результату, як травматична зброя, що є причиною поранень і навіть смерті, проте спробувати ви можете. Особливо це буде доречним, якщо іншого виходу немає. Проте насправді пневматику не варто купувати як засіб самооборони.

Міф другий: із пневматикою можна полювати на диких тварин

Така думка також є хибною, бо полювання за допомогою пневматичної зброї заборонено на законодавчому рівні. Але навіть у цій статті закону є нюанс: якщо для мисливця принципово використовувати саме пневмат, потрібно буде зареєструвати гвинтівку як мисливську зброю, отримати ліцензію — і тоді можна буде полювати.

Міф третій: пневматика не є зброєю

Якщо враховувати юридичне трактування, варто з повною впевненістю стверджувати, що пневматична гвинтівка є зброєю, адже вона технічно може вразити живу або іншу ціль.

Міф четвертий: пневматичну зброю можна купувати неповнолітнім

Деякі шанувальники зброї вважають, що якщо для придбання не потрібний спеціальний дозвіл, то й купувати може будь-хто. В українському законодавстві є постанова, згідно з якою власнику пневматики повинно бути принаймні 18 років. А для володіння гладкоствольними та мисливськими нарізними моделями вік має бути ще більшим.

Міф п’ятий: стріляти з пневматики можна будь-де

Насправді стріляти з пневматичної зброї в недозволених місцях — це адміністративне порушення. При цьому під заборону підпадають населені пункти та місця, які не є спеціально відведеними для стрільби.

Кому підійде пневматична зброя?

Як бачимо, пневматика є доволі специфічним різновидом зброї, безперечна перевага якого — можливість купувати без дозволу. Такі гвинтівки та пістолети підійдуть тим, хто хоче вдосконалити навички любительської чи спортивної стрільби.