Читайте нас в соціальних мережах

Ущільнення гідроциліндрів – обираємо правильно

П'ятниця, 25 червня 2021 14:24
Ущільнення гідроциліндрів – обираємо правильно
Ущільнення гідроциліндрів – обираємо правильно. Основні характеристики ущільнень.

Основні характеристики ущільнень. Правильний вибір ущільнення – запорука ефективної та безперебійної роботи гідроциліндра.

Ущільнювач – деталь, яку на етапі проектування підбирають, виходячи з характеристик гідроциліндра (швидкість, тиск, температура) і умов його роботи. При цьому виробники встановлюють гідравлічні ущільнення, які потім можна буде легко закупити або замінити за допомогою ремкомплекту.

Основні характеристики ущільнень

Правильний вибір ущільнення – запорука ефективної й безперебійної роботи гідроциліндра упродовж тривалого терміну. Але щоб він був правильним, треба знати особливості й властивості цієї деталі. Існує декілька базових характеристик ущільнень. Детально розглянемо кожну з них.

Швидкість

При використанні фторопластових матеріалів швидкість між ущільнюваною контро поверхнею й ущільненням складає не більше 5 мс. Для гуми, поліефірної й поліуретанової термопласти вона складає 0,1-0,5 мс. При її збільшенні створюється гідродинамічний тиск, який роз'єднує металеву поверхню і кромку ущільнювача. В результаті утворюється проміжок, з якого починає витікати робоча рідина. При недостатній швидкості ці деталі починають тертися одна об одну, що призводить до зносу, тертя ущільнювача і зниження в'язкості рідини.

Тиск

Нормальний тиск для стандартних ущільнювачів складає 400 барів. При його підвищенні відбувається гідроудар, внаслідок чого ущільнювач випадає у виниклий проміжок. Це може виникнути, якщо встановити штокову манжету із захисним кільцем. Для відвертання випадання треба зменшувати проміжок, в який може випасти ущільнювач.

Температура

У нормальних умовах температура робочого гідроциліндра має бути не більше +80 градусів. Як правило, на кромці вона вища, ніж температура олії. Її збільшення провокує:

  • зниження в'язкості рідини;
  • збільшення тертя;
  • погіршення якості мастила;
  • знос ущільнювача.

Висока температура підвищує еластичність матеріалу ущільнювача, який втрачає первинну форму. Для його нормальної роботи може знадобитися підпір у вигляді кільця з каучуку або металевої пружини. При підвищенні температури вище +110 градусів потрібні спеціальні матеріали. Якщо ж вона знижується, ущільнювач твердне і стає менш пружним.

Брудозйомник

Брудозйомник – перший елемент ремкомплекту для гідроциліндра від Vbelts, який видаляє бруд зі штока і не дає йому проникнути в гідросистему. Залежно від кількості матеріалів, які використовуються в його виробництві, він буває однокомпонентним або комбінованим (метал + пластмаса + еластичний матеріал).

Ущільнення штока

Ущільнення штока допомагає запобігти витіканню робочої рідини за межі штокової порожнини. Як і брудозйомник, воно буває однокомпонентним і комбінованим. Комбіновані ущільнювачі штока бувають шевронними, буферними, з еспандером.

Ущільнення поршня

За наявності ущільнення поршня робоча рідина не може перетікати з поршневої в штокову зону. Залежно від тиску, який створюється усередині гідроциліндра, воно може бути односторонньої або двосторонньої дії. За кількістю матеріалів ущільнення поршня також буває однокомпонентним і комбінованим.

Опорно-направляючі кільця

Опорно-направляючі кільця потрібні для надання напряму поршню і поршневому штоку гідроциліндра, а також для відвертання зносу металевих деталей. За принципом роботи вони нагадують підшипники ковзання і є незамкнутою конструкцією фасонного або прямокутного перерізу.

Статичні ущільнення

Статичні ущільнення мають круглий переріз, що дозволяє створювати герметичні умови між нерухомими з'єднаннями. Вони також допомагають відновити рух між ущільнюючою поверхнею, що сполучається, а також між двома ущільнюваними поверхнями.