Якщо раніше, щоб збільшити м'язову масу або проводити тренування ефективніше, досить було просто купить протеин, та сьогодні пропонують комплексний продукт. А сенс ось в чому.
Що означає комплексний протеїн
Ми знаємо, що білок білку розбрат. Якісний білок для спортсмена, атлета, бодибилдера - на вагу золота. Комплексний протеїн є сумішшю з декількох видів білку - двох, трьох і більше. За словами виробників, комплексні добавки дозволили білкам проявляти нові корисні функції
Наприклад, до його переважних властивостей відносять:
-
Комплексний протеїн засвоюється довше за монопротеїн.
-
Збільшується викид амінокислот в кров в порівнянні із звичайними білками.
-
Оптимальний амінокислотний склад, який можна балансувати залежно від особистих потреб.
-
За комплексним протеїном не помічена провокація алергічних реакцій.
-
Лактоза в складі є, але її кількість мінімальна.
-
Склад ефективно може комбінуватися як з рядом вітамінів, так і з мінералами.
-
По складу повністю замінює білкову їжу.
Унікальність комбінації білків в тому, що їх симбіоз привів до загального синергетичного ефекту, який виявляється як в цілому, так і на рівень амінокислот зокрема. Важливе завдання протеїнів - утримувати позитивний азотистий баланс. З нею краще всього справляється саме комплексний протеїн.
Комплексний протеїн зі знаком мінус
Яким ефективним не був би продукт, у нього спостерігається ряд мінусів. Зокрема, не кожен виробник може запропонувати дійсно якісний комплексний протеїн, часто замінюючи ефективні білки на малоефективні.
Оскільки популярність цього виду спортивного живлення на заході досить висока, є вірогідність того, що за рахунок зменшення кількості сироваткового протеїну, деякі компанії піднімають рівень малоефективного соєвого. У результаті вартість продукту росте, а ефективність може не дотягувати до можливостей монопротеїнів.
Вибираючи комплексні протеїни, необхідно уважно читати білковий склад, враховуючи, що на першому місці вказується той білок, якого у складі найбільше. Тому комплексні протеїни краще вибирати не стільки за ціною, скільки по переважаючому в складі білку.