Надлишок їжі – не краще: може призвести до набору зайвої ваги та супутніх проблем із серцем, судинами та іншими органами. При цьому потреби кожного організму індивідуальні: залежать від віку, статі, ваги, фізичної активності та стану здоров'я. Тому найкращий спосіб визначити обсяг раціону харчування – розрахувати його калорійність. Для цього можна і потрібно використовувати калькулятор TablycjaKalorijnosti, який дозволяє зробити все дуже легко.
Навіщо рахувати калорії
Мета будь-якого прийому їжі — покрити енерговитрати організму, забезпечити його необхідним обсягом палива для подальшої роботи. Потрібно намагатися стежити за кількістю споживаних калорій, це дасть уявлення про те, чи раціон відповідає енерговитратам.
Підрахунок калорій не підходить людям, які відчувають тривогу щодо їжі. Йдеться не лише про діагностований розлад харчової поведінки, а й про тих, хто схильний до зайвого перфекціонізму.
Для всіх інших вважати калорії – це необхідна практика для всіх, хто прагне досягти певної мети щодо своєї ваги та загального здоров'я. Це допомагає контролювати харчування, вибирати здорові продукти та просто добре виглядати. Спочатку це може бути трудомістким процесом, але згодом стане звичкою, яка допомагає досягти та підтримувати оптимальний стан здоров'я.
Чинники, що впливають на споживання калорій
Калорії потрібні організму, навіть якщо людина саме в цей момент життя нічого не робить. У цьому випадку енергія потрібна для підтримки базового метаболізму, температури тіла, кровообігу, дихання, роботи мозку та багатьох інших процесів в організмі, які людина не помічає.
Для підтримки базових потреб тіла організму жінки потрібно близько 1330 ккал, а організму чоловіка - близько 1680. Найбільша кількість енергії, що витрачається щодня, йде на метаболізм - від 50-80%.
Додатково калорії витрачаються на фізичну активність, пов'язану зі спортом та іншою повсякденною діяльністю. Ось деякі з факторів, які впливають на споживання калорій:
- фізіологія – зростання, вага, кількість м'язової тканини, жиру. Наприклад, діти мають вищі енергетичні потреби на одиницю маси тіла через особливості зростання та підтримки температури тіла;
- стать і вік - обмін речовин з віком уповільнюється через втрату м'язової тканини, а також через гормональні та неврологічні зміни, а значить, і потреба в калоріях знижується. Як правило, у чоловіків швидший обмін речовин, ніж у жінок;
- гормони – їх дисбаланс може впливати на те, як швидко чи повільно організм спалює калорії.
Що таке білки, жири та вуглеводи?
Білок - це наші кістки, кров, шкіра, волосся, м'язи та ферменти (гемоглобін). Його багато в сирі, будь-якому виді м'яса, мигдалі, сирі, молоці. Його дефіцит може призвести до анемії, затримки росту, хронічної слабкості, а профіцит – порушення функцій нирок, судин і травного тракту.
Жири дають майже 50% енергії тілу. Їх існує два види: ненасичені та насичені. Різниця лише у кількості та якості кислот, що входять до них. Перші - авокадо, насіння льону чи соняшнику, рослинні олії, горіхи, оливки та маслини. Другі — сир, яєчний жовток, свинина чи яловичина, гіркий шоколад, вершкове масло.
Вуглеводи поділяються на два типи. Прості засвоюються швидко і почуття голоду теж приходить швидко (мед, торти, всілякі булочки). Складні перетравлюються повільніше, глюкоза потрапляє в кров теж не швидко, відповідно, хочеться їсти лише через 3-4 години. До них відносяться всі фрукти, овочі, ягоди, бобові, зернові та крупи.