Хочеться відразу всього і бажано побільше! Ну а потім, коли виявляється, що можливості шлунка не безмежні, постає питання: ”Скільки можна зберігати суші, що залишилися?”.
Здавалося б, чого переживати, коли є холодильник. Але спосіб приготування та склад не дозволяють ролам довго зберігатись навіть при низьких температурах. Тому все не так просто, але й не безнадійно. Тож давайте спробуємо розібратись, як довго можна зберігати те, що залишилось.
Скільки можна зберігати суші та чи можна їх їсти наступного дня?
На своїй батьківщині роли зберігаються не більше чотирьох годин і без будь-яких компромісів. Такий короткий термін, пов’язаний з тим, що традиційно там їх готують із свіжої риби. І через чотири години вживання такої страви вже стає небезпечним для здоров’я та навіть життя. У нас же для ролів використовується слабосолона риба, що збільшує час їх зберігання. Але він все одно не безмежний.
На термін придатності суші впливають різні фактори, такі як:
- Склад інгредієнтів. Різні продукти по різному реагують на зберігання. Наприклад, фрукти та овочі швидко стікають. При цьому не тільки втрачаючи свій смак, а ще й виділяючи вологу, що негативно впливає на свіжість інших інгредієнтів. Довше за все зберігаються слабосолона риба та термічно оброблені морепродукти.
- Якість та свіжість інгредієнтів. Продукти низької якості та не першої свіжості погано впливають як на смак, так і на термін зберігання ролів. Тому у sushi-bo за цим сурово слідкують.
- Спосіб виготовлення. Запечені або обсмажені роли зберігаються дещо довше, ніж ті, що не пройшли термічної обробки.
- Спосіб зберігання. Навіть, для короткотривалого зберігання потрібно правильно упакувати суші та витримати температурний режим.
Чи варто казати про те, що оцінити справжній смак та текстуру страви можна лише коли вона свіжоприготована? Але якщо потрібно з'їсти роли пізніше, краще знати, як правильно їх зберігати. Якщо правильно все зробити, суші можуть залишатись придатними до споживання впродовж 12 годин після приготування. Хоча найкращий і найбезпечніший варіант це вживати їх протягом 3 годин. Тож на питання: “Чи можна їсти суші на другий день”, можна дати позитивну відповідь, але все ж таки краще не ризикувати.
Скільки часу можуть стояти суші в холодильнику? Чи може, краще скористатись морозильною камерою?
Звісно, морозильна камера здатна зберігати тривалий час будь які продукти. Але жоден сушист точно б не став цього робити з ролами. Бо в такому випадку смак та текстура страви будуть безнадійно втрачені. Краще скористатись холодильником, притримуючись певних термінів.
Якщо ви хочете залишити роли на потім обирайте ті, які мають найбільший термін придатності. Суші з солоною рибою, наприклад та термічно обробленими морепродуктами можуть пролежати у холодильнику до 24 годин. Це ж стосується і запечених ролів, хоча теплими вони смакують найкраще. Якщо міститься ікра Масаго, тоді цей час скорочується до 12 годин. Роли з твердим сиром та овочами будуть придатними до споживання впродовж 12 годин так само як і з фруктами (проте радимо їх вживати впродовж трьох годин після приготування).
Як зберігати суші в холодильнику правильно?
Здавалось би, а що тут можна зробити неправильно? Поставив у холодильник, та й усе. А от і ні! Якщо ви не хочете, щоб рис підсох та потім хрумтів на зубах або поглинув якісь запахи із холодильнику, краще позбутись ідеї поставити туди суші у картонному контейнері, в якому вони до вас приїхали. Покладіть роли, які ви не доїли на тарілку та загорніть її харчовою плівкою, і тоді вже можна ставити у холодильник.
Тож якщо вам не вдалось подолати замовлений сет, доїсти його можна і наступного ранку. Але все ж таки краще споживати роли свіжими. Смачного!