Читайте нас в соціальних мережах

Поляки блокують пункти пропуску, розсипають зерно: українські перевізники на кордоні влаштовують "дзеркальну" акцію протесту

Вівторок, 20 лютого 2024 16:02
У відповідь на блокування поляками кордону, українські перевізники влаштували дзеркальну акцію на трьох пунктах пропуску.

Зокрема,  йдеться про ділянки "Рава-Руська", "Краковець", "Шегині",

Організатори контролюють порядок проїзду через зазначені пункти пропуску, не дозволяючи польським вантажівкам об’їжджати загальну чергу. Акція триватиме цілодобово до 15 березня або до розблокування кордонів польськими мітингувальниками, пише 24 Канал.

Пропускають лише вантажівки із гуманітарною і військовою допомогою.

Як розповіли учасники акції, вони зупинятимуть всі автомобілі, які виїжджатимуть з кордону, зокрема, й українські. Дивитимуться на дату документів, якщо, до прикладу, польський перевізник вчора загрузився, замитнився і вже проїхав кордон, то його ставитимуть на паркінг, допоки не приїде українська вантажівка з такою ж датою в документах.

До слова, польські протестувальники розпочали більш жорстко блокувати рух на кордоні з Україною

Українські прикордонники отримали від представників Прикордонної варти Польщі інформацію про плани страйкарів щодо більш жорсткого обмеження руху транспортних засобів.

Зокрема, в рамках акції протесту польських фермерів, в обидвох напрямках повністю заблоковано рух вантажівок через пункт пропуску «Медика-Шегині». Термін завершення такого блокування не повідомлявся.

«Долгобичув-Угринів». Біля пункту пропуску протестувальники озвучили намір перекрити рух для усіх видів транспорту до 17.00 20 лютого.

«Зосін-Устилуг». З 13.00 по 16:00 за київським часом, протестувальники мають намір обмежити рух автобусів, вантажних та легкових транспортних засобів в обидвох напрямках. Обіцяють пропускати лише вантажні автомобілі з гуманітарною допомогою.

«Корчова-Краківець». До 21.00 (за київським часом) 20 лютого протестувальники планують блокувати рух усіх вантажівок на виїзд з Польщі, крім тих, які перевозять критичні вантажі. При цьому, автобуси, мікроавтобуси, легкові автомобілі в обидва напрямки зможуть рухатися безперешкодно.

«Гребене-Рава-Руська». Протестувальники з 13-ї години (за Київським часом) 20 лютого повністю заблокували рух в обох напрямках всіх категорій транспортних засобів, крім тих, які везуть критично важливі вантажі та гуманітарну допомогу.

«Дорогуськ-Ягодин». До 19.00 за київським часом організатори протесту мають намір повністю заблокувати рух вантажного транспорту в обидвох напрямках.

Також в "Укрзалізниці" розповіли, що польські фермери розсипали зерно, яке їхало в Німеччину, транзитом через Польщу. 

На вантажній станції Медика польські протестувальники відкрили люк двох українських вантажних вагонів, у яких знаходилося зерно. Український вантаж прямує до Німеччини транзитом через Польщу.

Укрзалізниця чітко дотримується введеної у квітні 2023 року заборони на імпорт зернових вантажів до Республіки Польща та лише перевозить транзитом ці вантажі територією сусідньої країни. Усі вагони на кордоні перевіряють контролюючі органи Польщі, їх опломбовують. Це унеможливлює потрапляння українського зерна на ринок Польщі.

Наразі на зазначеній станції перебувають в очікуванні перевантаження близько 40 українських вантажних вагонів із сільськогосподарською продукцією. Про несанкціоноване втручання в роботу залізниці поінформовано Польські залізниці та посольство України в Польщі.

Укрзалізниця обурена такими діями польських протестувальників та закликає припинити незаконні дії. Такі вчинки не сприяють розв’язанню можливих проблем, а грають на руку країні-агресору. Наразі компанія направила відповідне звернення до польських правоохоронних органів.

За словами міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Олександра Кубракова, розсипане українське зерно на залізничних коліях у Польщі – чергова політична провокація, спрямована на розкол між нашими народами.

Нагадаємо, що раніше польські протестувальники вже блокували пасажирський поїзд №119 Київ — Хелм та намагалися заблокувати два вантажні поїзди.

Пасажирські поїзди до Республіки Польща та зворотно наразі курсують за графіком.

 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ