Читайте нас в соціальних мережах

Вказівку стріляти давав Янукович: обвинувальні акти щодо вбивць активістів Майдану передали в суд

Середа, 17 січня 2024 10:38
Державне бюро розслідувань завершило розслідування кримінального провадження щодо 20 колишніх "беркутівців", які застосували вогнепальну зброю проти учасників мирних акцій у лютому 2014 року.

Як повідомили у ДБР, обвинувальні акти щодо безпосередніх вбивць активістів Майдану передали в суд.

Слідством встановлено, що вказівку стріляти надав колишній Президент України Янукович, який намагався у будь-який спосіб залишитись при владі. Він, перебуваючи у резиденції "Межигір’я", через урядовий зв’язок віддав злочинний наказ Міністру МВС на застосування працівниками правоохоронних органів вогнепальної зброї до мирних учасників акції протесту.

"Виконавцями стали працівники спецроти київського "Беркута". Напередодні їм видали вогнепальну зброю та боєприпаси. Співробітники роти у взаємодії з працівниками інших підрозділів на вул. Інститутській застосували до беззбройних активістів, у яких зі спорядження були лише шоломи та щити, вогнепальну зброю. Правоохоронці вбили 48 та поранили 90 учасників акцій протесту, серед яких і особи, які намагались надати допомогу постраждалим", – зазначили у бюро розслідувань.

Обвинувальний акт щодо 9 беркутівців направлено до суду для розгляду за спеціальною процедурою, у зв’язку з переховуванням обвинувачених на території країни-агресора та набуття її громадянства. Раніше до суду було направлено ще 11 обвинувальних актів.

У ДБР додали, що неодноразові клопотання про надання міжнародно-правової допомоги щодо встановлення місця перебування та затримання підозрюваних, надіслані до рф до 24 лютого 2022 року, повернуті без виконання з мотивів перебування останніх у громадянстві країни-агресора. Встановлено, що один з "беркутівців" загинув у 2019 році, вступивши до лав терористичної організації "Вагнер".

Крім цього, 4 жовтня 2023 року до суду було скеровано обвинувальний акт щодо 10 колишніх високопосадовців – організаторів вчинення розстрілів учасників акцій протесту.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ