Читайте нас в соціальних мережах

США та Британія знищили військові об’єкти хуситів: рф скликає Раду безпеки ООН

П'ятниця, 12 січня 2024 12:12
У Ємені відбулась повітряна операція США та Великої Британії щодо вражання об’єктів хуситів.

Відомо, що під час операції вражено понад 60 об’єктів хуситів: системи ППО, радарні системи, місця зберігання й пуску БПЛА, ракет.

Джо Байден заявив, що ця атака — пряма відповідь на безпрецедентні напади хуситів на міжнародні морські судна в Червоному морі.

Операція проводилася за підтримки Австралії, Бахрейну, Канади, Нідерландів. Усього ж 10 держав-учасниць коаліції із захисту судноплавства в Червоному морі заявили, що ці удари — законна самооборона.

Нагадаємо, що із середини листопада хусити здійснили більше двох десятків нападів на комерційні судна. Напередодні в Червоному морі була наймасованіша атака – з використанням дронів та ракет.

У зв’язку з ударами по Ємену росія сьогодні, 12 січня, скликає термінове засідання Ради Безпеки ООН. Про це йдеться у повідомленні представництва росії в ООН, повідомляє Громадське.

Там зазначили, що на засіданні Ради Безпеки ООН 12 січня обговорюватимуть ситуацію на Близькому Сході, включно з палестинським питанням, після чого представники рф проведуть брифінг щодо Ємену.

Додамо, між країнами з 1955 року встановлені дипломатичні відносини. Ба більше, представники держав підписали у 2002 році Декларацію про принципи дружніх відносин та співробітництва. Ємен підтримує проєкти резолюцій, які росія висуває в межах ООН, а також російських кандидатів на виборах до керівних органів цієї й інших міжнародних організацій.

Рада Безпеки ООН 10 січня схвалила резолюцію, яка вимагає від хуситів негайно припинити напади на судна, та прямо засудила їхнього постачальника зброї — Іран. Військово-морські сили Великої Британії та США того дня відбили найбільшу атаку єменських хуситів на судна в Червоному морі. Зокрема, збили понад 20 безпілотників.

Відтак у ніч проти 12 січня Збройні сили США та Великої Британії завдали ударів по об’єктах хуситів у Ємені. Вони завдавали ударів із винищувачів ракетами Tomahawk. Згодом президент США Джо Байден підтвердив «оборонні удари» по об'єктах у Ємені.

За словами лідера США, удари були відповіддю на «безпрецедентні атаки хуситів на міжнародні морські судна в Червоному морі». Понад 50 країн постраждали від 27 атак на міжнародне комерційне судноплавство. Екіпажі з понад 20 країн зазнавали погроз або були взяті в заручники.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ