Читайте нас в соціальних мережах

В Інституті демографії озвучили, якою є чисельність населення України

Четвер, 06 квітня 2023 21:16
Скільки людей зараз проживає в Україні? Точну цифру назвати важко – похибка коливається в межах шести мільйонів.

Як інформують в Інституті Інституту демографії та соціальних досліджень, станом на 1 січня 2023 року чисельність населення України становила від 28 млн до 34 млн.

«Ми спробували оцінити чисельність населення на 1 січня 2023 року в кордонах країни на 1 січня 2022 року. У нас вийшла варіація від 28 до 34 мільйонів осіб. Левова частка цієї варіації пов'язана з тим, що ми не розуміємо, що відбувається з міграцією», — пояснила директорка Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАН України Елла Лібанова під час дискусії “Зміна демографічної ситуації в країні: прогнози і виклики для держави”.

Більш точні дані, каже вона, можна отримати, якщо впорядкувати облік українців, які перетинають кордон на Заході і з Молдовою. Однак порахувати ті начебто три мільйони українців, які перетнули кордон з Росією буде дуже складно.

Варто додати, що понад 8,1 мільйона українців загалом стали біженцями з моменту повномасштабного вторгнення Росії, це свідчать дані Агентства ООН у справах біженців станом на 28 березня. В ООН зазначили, що з них близько 5 мільйонів з українських біженців подали заяви на отримання статусу тимчасового резидента в сусідніх західноєвропейських країнах.

Як відомо, головним джерелом інформації про чисельність населення будь-якої країни є перепис населення. А в  незалежній Україні він проводився лише один раз — у далекому 2001 році.

Як би це прикро не звучало, та в Інституті демографії та соціальних досліджень припускають, що на 1 січня 2030 року чисельність населення України буде від 24 млн до 32 млн. Втім, якщо відбудеться  «шалений міграційний приплив», ситуація може змінитися.

Довідка: станом на 1 листопада 2021 року чисельність наявного населення України становила 41 270 899 людей.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ