Читайте нас в соціальних мережах

"Санденс-2023": фільм "20 днів у Маріуполі" отримав премію глядацьких симпатій

Вівторок, 31 січня 2023 20:30
На фестивалі незалежного кіно в Юті вручено нагороди.

Фільм «20 днів у Маріуполі» (20 Days in Mariupol) тримає глядача у постійній напрузі, і часом хочеться відвести від екрана очі, пише Голос Америки. 

Війна – це кров, біль та жах, і жахливий образ війни адекватно відображений в українському фільмі-документі. 

Він був представлений у конкурсній програмі світового документального кіно на фестивалі Санденс у Парк-Сіті, штат Юта, що завершився в неділю, 29 січня. 

Фестиваль оголосив про премії, якими нагороджено фільми у різних категоріях.

Картина «20 днів у Маріуполі», знята Мстиславом Черновим та його колегами Євгеном Малоліткою та Василісою Степаненком у перші тижні широкомасштабної агресії Росії в Україні, удостоєна премії глядацьких симпатій.

Кінокритики, які висвітлюють Санденс, зазначають, що знімальна група Чернова здійснила професійний подвиг, майже три тижні з прямим ризиком для життя ведучи «репортаж з пекла». 

Російська артилерія безперервними обстрілами та бомбардуваннями фактично стерла Маріуполь з лиця землі, вбивши тисячі мирних жителів.

Мстислав Чернов – журналіст та кінематографіст, президент Української асоціації професійних фотографів. Знятий ним та його колегами фільм – спільне дітище агентства Associated Press та програми PBS Frontline.

«Все місто стрімко поринуло в повний хаос, – розповів Мстислав Чернов, який приїхав на фестиваль, в інтерв'ю Емі Гудман і Нермін Шаік, оглядачам глобальної незалежної інформаційної платформи Democracy Now! – Люди впали в шок та паніку. Вони не знали, що робити» (тут і далі переклад з англійської. – Ред.)

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ