Читайте нас в соціальних мережах

Померла остання зв’язкова головного командира УПА Романа Шухевича

Неділя, 14 серпня 2022 12:32
У віці 98 років відійшла у вічність остання зв'язкова очільника УПА Романа Шухевича — Дарка Гусяк, справжня  мучениця і подвижниця.

 

Сумну звістку повідомив сир командира УПА – Юрій Шухевич.

Дарія Гусяк народилася 4 лютого 1924 року у Трускавці Львівської області. У 1948 році вона склала присягу ОУН. Невдовзі стала зв’язковою Романа Шухевича. 2 березня 1950 року Дарію Гусяк радянська влада заарештувала, відбула 25 років в'язниці. Вона зазнала катувань, але не повідомила місце перебування головного командира УПА. Поруч у камері, через перегородку, чекісти били її маму. Вона відбула покарання в Верхньо-Уральську Челябінської області, а згодом у Володимирській тюрмі. У 1969 році її перевели у концтабір в Мордовії. Дарія Гусяк відбула весь термін покарання, звільнившись на 51 році життя.

«Після повернення з в'язниці була і дальше переслідувана. Лише з розвалом Союзу їй дали спокій. Вона береться знову за  організаційну роботу і стає організаторкою Ліги Українських Жінок, яку очолює.

5-го березня 1990 року Дарка Гусак разом з і ще одною зв'язковою Романа Шухевича,  Олею Ільків, прийшли на урочисту панахиду до символічної могили Романа Шухевича в Білогорщі.ь Після панахиди обидві зв'язкові звітують своєму провідникові, що вони пройшли цей тернистий шлях і не зламалися і чекають його наказу.

Вони осталися до кінця незламними і так відійшли у вічність. Прощай подруго і товаришко спільної недолі і страждань! Вічна пам'ять... ти сьогодні у місці де немає ні сліз, ні хвороби, ні болю. Зі святими упокій, Господи, душу раби Твоєї. Слава Україні! Героям слава!», — йдеться у дописі Юрія Шухевича.

До слова, Дарія Гусяк останні роки жила у Львові, нею опікувались монахині. Поховають її на Личаківському цвинтарі.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ