Читайте нас в соціальних мережах

У Тернополі влаштували публічні читання скандальної книги "Справа Василя Стуса" (фото)

Четвер, 29 жовтня 2020 13:45
Біля пам’ятника Василеві Стусу тернополяни організували читання при свічках книги про українського поета-дисидента Василя Стуса, яку нещодавно видав журналіст та історик Вахтанг Кіпіані.

Акцію назвали "Публічні читання фрагментів забороненого видання". До неї долучилися 10 осіб, пише «Суспільне». Усі принесли книги Стуса. Про це розповіла організаторка акції Тамта Ґуґушвілі.

Книга "Справа Василя Стуса" це – збірка документів з архіву колишнього КДБ про кримінальну справу 1980 року, життя і смерть Василя Стуса, розповідає поет Юрій Завадський. За його словами, прийшов, щоб підтримати автора та його видання.

eb39769e21901585

Книжка "Справа Василя Стуса" Вахтанга Кіпіані вийшла в друк у травні 2019 року. Через три місяці Віктор Медведчук, який був державним захисником Василя Стуса, заявив, що вимагатиме через суд заборонити її розповсюдження. 19 жовтня 2020 року Дарницький районний суд у Києві заборонив продавати цю книгу, допоки з неї не вилучать декілька фраз про Віктора Медведчука.

Василь Стус – український письменник, який виступав за збереження та розвиток української культури. Радянська влада заборонила його творчість. І за проукраїнську позицію його заарештували. Наприкінці серпня 1985-го в карцері Стус оголосив голодування. За тиждень – помер. У 2005 році Василю Стусу посмертно присвоїли звання Героя України.

b23e8d329f111c75

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ