Читайте нас в соціальних мережах

"У мене три рази була клінічна смерть", - каже жінка, яку не хотіли реанімувати у Борщівській лікарні

П'ятниця, 03 липня 2020 13:41
Тернополяни писали про прикрий випадок, що зранку у вівторок 30 червня, у Борщівській районній лікарні відмовлялися госпіталізувати та реанімувати важкохвору пацієнтку, мотивуючи це тим, що вона ніби то отруїлася грибами і нехай лікується вдома, бо у них карантин на коронавірус.

У Борщеві відмовилися реанімувати важкохвору з інвалідністю І-ої групи.

Про це в мережі Фейсбук повідомив житель Тернопільщини Ігор Сцібайло.

"Сьогодні у ночі до Борщівської центральної районної комунальної лікарні швидка доставила зі Скали-Подільської важко хвору жінку з інвалідністю І-ої групи, підгрупи А, з ураженням серця та нирок. Хвора сама не пересувається з юнацьких років. У ночі жінці стало погано, її стан був в край важкий, дуже боліло серце та нирки. Чергові лікарі шпиталю та реанімаційного відділення відмовилися госпіталізувати важко хвору до реанімації, мотивуючи це карантином COVID-19, поставивши їй попередній діагноз отруєння грибами, з яким, за їхніми словами, потрібно лікуватися вдома. З самого ранку, мати хворої попрохала своїх знайомих лікарів і вкрай поганому стані, жінка здала необхідні аналізи в іншому відділенні лікарні, де з'ясувалося, що у неї гостре запалення нирки, яке потребує термінового реанімаційного лікування, - відзначив Ігор". 

Після цього, у Борщівській районній лікарні спростували цю інформацію і заявили, що жінці надали необхідну допомогу.

За словами керівника медустанови, матір пацієнти не захотіла ложити доньку у терапію і попросила лікаря розписати їй лікування, мовляв, вона знайде, де прокапати доньку. Лікування їй розписали, жодних скандалів чи не порозумінь на той момент не було.

"Близько 9:30 години ранку 30 червня, так як було рекомендовано черговим лікарем, пацієнтка прийшла у лікарню та здала необхідні аналізи. Отримавши результати, хвору того ж дня госпіталізували у медичний заклад – відділення хірургії. Зараз пацієнтка проходить лікування", — говорить медичний директор КПН “Борщівська районна лікарня” Мар’яна Галай.

Вона розповідає, що інформацію про начебто відмову від госпіталізації важкохворої з інвалідністю, у лікарні дізналися із соцмережі і були здивовані побаченим, бо скарги, претензій чи конфлікту зі сторони пацієнтки та її матері не було. Із проханням з’ясувати цю ситуацію мама хворої звернулася лише 1 липня та написала відповідну заяву.

Далі у лікарів та чергового персоналу було взято пояснення щодо ситуації, яка виникла. Усі вони підтвердили, що зверталися і наполягали пацієнтка з мамою саме на госпіталізації в реанімацію, однак через відсутність показів до цього їм було відмовлено.

Сьогодні, 38-річна Галина Осадчук, та сама жінка, яка зранку 30 червня по швидкій приїхала у Борщівську центральну районну лікарню, розповіла свою версію подій. 

"Ввечері у понеділок я себе стала погано почувати, а у вівторок в 4-ій годині ранку мама викликала швидку і нас завезли у Борщівську центральну районну лікарню,- каже 38-річна Галина. - Я важкохвора, з 5,5 років з мамою по лікарнях їздимо, у дитинстві після Прип'яті, де ми перебували, у віці 5,5 років у мене різко піднялася температура і стало погано. Які тільки діагнози не ставили - і лейкемію і інші. Зрештою зараз я інвалід І-ої групи, підгрупи А, з ураженням нирок та серця. Я на колясці, розчисати волося не можу самостійно, руки та ноги у мене деформовані. Мені в усьому допомагає мама. І коли ми приїхали, а я навіть очі відкрити не можу, то черговий лікар сказала, що я отруїлася грибами, і в реанімацію мене ложити не будуть, бо немає місця, і можна при бажанні лягти в терапію. При чому лікар не завела ні історії хвороби, а тільки на листочку написала лікування, половина препаратів яких проти отруєння. Мама і я стали наполягати на реанімації, так як я важкохвора і дуже було погано. Тиждень тому у мене вийшов камінець і сталося загноєння каналу, просто треба було нормально провести і вчасно діагностику та призначити лікування. Зрештою мене поклали у гінекологію, де моя мама пропрацювала кілька десятків років і просто прокапали. А вже зранку близько 9-ої прийшли лікарі, я здала аналізи, зробили УЗД і мені призначили відповідне лікування та поклали у хірургічне відділення. Декілька років тому уже був подібний випадок - мені було погано ми викликали швидку, нас завезли у Борщівську центральну лікарню і в приймальному сказали, що немає потреби ложити і ми поїхали додому, а через півгодини мама знову викликала швидку і тоді мене уже госпіталізували. У мене три рази була вже клінічна смерть через блокування нирок та інші причини. Останній раз ледве відкачали у Тернополі". 

За словами жінки, деякі ліки їй давали у медичному закладі безкоштовно, решта ж мама купувала за власні кошти. 

"Я отримую 3300 як інвалід, а мій чоловік 33 гривні по догляду за мною, живемо з батьками у Скалі-Подільській у квартирі, і навіть коли їду з чоловіком до Тернополя в автобусі, то за квиток плачу так само як і він - повну вартість- зізнається Галина". 

Як стверджує Галина, у хірургічному відділенні немає умов пристосованих для таких важкохворих як вона. 

"Є два туалети, - один зачинили - туди ходить тільки персонал, інший для пацієнтів - але ходять і чоловіки і жінки, - я не можу самостійно, потрібна допомога, - карще вже долікуюся вдома, - наголошує жінка".

Сьогодні Галина уже вдома - почуває себе трохи краще, щодо бездіяльності лікаря приймального відділення готова писати заяву у поліцію, але стверджує, що тільки відійшла і не мала коли цим займатися. 

"Я знаю, що сьогодні вони тиснуть на тих, хто вирішив допомогти і відразу мене прокапати, залякують, заставляють писати пояснення. Я хочу подякувати тим медикам, які допомогли мені та не побоялися, дякую, що послухали та врятували мене,  - підсумовує Галина. - Але на мою думку найголовніше завдання лікаря - це зберегти життя, і не нашкодити". 

Бажаючі допомогти Галині коштами можуть перерахувати гроші на її особисту картку в А-банку -  4323357028498976. 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ