Читайте нас в соціальних мережах

Школяр з Тернопільщини вигадав, як врятуватися від цунамі

Неділя, 18 серпня 2019 15:39
Щороку влітку до Стокгольму з’їжджається молодь з цілого світу, щоб взяти участь у найпрестижнішому водному конкурсі Stockholm Junior Water Prize (SJWP), переможцю якого вручає нагороду особисто Її Королівська Високість Кронпринцеса Швеції Вікторія. Цьогоріч боротися за нього буде і школяр з Тернопільщини Віталій Михайліченко.

Основна мета конкурсу – залучити якнайбільше дітей до вирішення проблем забруднення водних ресурсів, нестачі питної води, раціонального її використання.

Наприкінці серпня одинадцятикласник представить свій проект на міжнародному рівні. Зокрема, юнак вигадав рішення, над яким працював три місяці. Віталій каже, що знає як можна врятуватись від руйнівних цунамі.

«Великі хвилі стримуватимуться мільйонами маленьких бульбашок. На бульбашку діє постійно атмосферний та гідростатичний тиск. При проходженні цунамі створює надлишковий тиск, який стисне цю бульбашку. Тобто цунамі виконає над нею роботу і витратить частину своєї енергії», — говорить юний винахідник.

Хлопець також «ризикує» стати мільйонером, якщо свій винахід запатентує та спрямує власні знання у потрібне русло.

Варто зазначити, що до цього Віталій Михайліченко зумів вибороти гран-прі на конкурсі «Всеукраїнський юнацький водний приз», фінал якого проходив у Києві.

Додати коментар