Читайте нас в соціальних мережах

19 вересня. Цей день в історії Тернопільщини

Четвер, 19 вересня 2019 00:06
Сторінками історії: 1920 - в Тернопіль увійшли сили 6-ї польської армії та Дієвої армії УНР, 1948 - померла дружина Михайла Грушевського, уродженка Зборівщини Марія-Іванна Грушевська.

19 вересня 1882 року - у Збаражі народився класичний філолог, перекладач, доктор філософії, гімназійний професор, доцент Львівського університету Маріан-Майєр Авербах. Страчений нацистами в липні 1941 р. у м. Львові.

19 вересня 1896 року – у Львові народився український актор, режисер театру Володимир Калин. Навчався в українській гімназії у Тернополі, Львівському університеті. Виступав у трупі «Тернопільські театральні вечори», «Молодому театрі» в Києві, «Новому Львівському театрі» у Тернополі, першому театрі Української Республіки ім. Т.Шевченка та «Кийдрамте». Працював також балетмейстером.Помер 14 січня 1923 року в м.Тернопіль.

19 вересня 1920 року - до Тернополя увійшли сили 6-ї польської армії та Дієвої армії УНР.

19 вересня 1920 року - відбулися бої 6-ої стрілецької дивізії армії УНР в районі Підволочиська.

19 вересня 1927 році - біля г.Лисоня відбувся великий здвиг «Лугів» Бережанщини з участю лугового оркестру Рогатина під керівництвом колишнього старшини УСС Угрина-Безгрішного. На могилі Січових Стрільців промовляла письменниця і громадська діячка Іванна Блажкевич.

19 вересня 1929 року - у Лопушному Лановецького району народився журналіст, громадський діяч Созонт Чабан. Працював у партійних органах, журналістиці, головним редактором бережанської районної газети «Нове життя», головою Тернопільського обласного телерадіокомітету (1978-1990). Нагороджений орденами Дружби народів та «Знак пошани». Помер 18 квітня 1990 р. у м.Тернополі.

19 вересня 1940 року – органи НКВС заарештували українського адвоката, громадсько-політичного діяча, уродженця с.Кобиловолоки Теребовлянського району Василя Бараника. З 1918 року Бараник був делегатом до Української Національної Ради, у період ЗУНР - референт у державному секретаріаті військових справ, уповноважений Уряду в Чортківському повіті, повітовий комісар ЗУНР у Борщеві, делегат Української Національної Ради ЗУНР від Заліщицького повіту. Його ув'язнили у Чортківській тюрмі, згодом перевели до Тернополя де розстріляли без суду перед відступом радянських військ.

19 вересня 1944 року - в Бережанському районі відбувся великий бій між відділами УПА і частинами НКВС.

19 вересня 1945 року - у лісі біля с.Васильківці Гусятинського району в перестрілці з підрозділом НКДБ загинув вояк УПА “Кармелюк”. Іншому повстанцеві пощастило добратися до криївки, вбивши при цьому чотирьох більшовиків.

19 вересня 1948 року – в Києві померла українська вчителька, перекладач, дружина Михайла Грушевського, уродженка с.Підгайчики Зборівського району Марія-Іванна Грушевська (Вояківська). Навчалася в школах у містах Тернопіль, Підгайці, Станіслав (нині Івано-Франківськ), Краків. Викладала в школі містечка Скала (нині смт.Скала-Подільська Борщівського району). Познайомилася з Михайлом Грушевським у Львові. У травні 1896 в Скалі, де проживала родина її сестри Олімпії, взяла з ним шлюб в місцевій церкві Св. Миколая. Не раз перебувала з сім'єю у брата Сильвестра в селі Богданівка (нині Підволочиського району) та матері Кароліни в Тернополі. У лютому 1915 року Михайла Грушевського було відправлено в заслання до Симбірська, і Марія разом із 14-літньою донькою поїхали слідом. У 1917 ввійшла до складу Української Центральної Ради від просвітницьких організацій Києва, скарбник Українського національного театру. З 1919 разом з родиною перебуває в еміграції. Навесні 1924 Грушевські повертаються в УРСР та оселяються в Києві. Перекладала твори російських і французьких письменників. В інтерпретації Грушевської вийшла збірка оповідань Антона Чехова «Змора». Друкувала статті на мистецькі теми в «Літературно-науковому вістнику», «Артистичному віснику» та інших львівських виданнях. Саме Марії Грушевський присвятив дружині свою найголовнішу працю - «Історія України-Руси».

На фото стоять: Михайло Грушевський, Марія Грушевська (дружина). Сидять: Ольга Шамрай (племінниця), Катерина Грушевська (дочка), Глафіра Грушевська (мати)//http://coollib.com

19 вересня 2010 року - у лісі біля с.Базниківка (урочище Гуща) Бережанського району відбулося відкриття пам’ятника на місці героїчної загибелі трьох вояків-повстанців. Тут, у 1948 році, під час облави енкаведистів загинули герої-патріоти, вояки ОУН Іван Ковальчук («Гомін»), Василь Городецький («Топіль») та Іван Жмурко («Орест», «808»).

19 вересня 2015 року - під час несення служби в зоні АТО пішов з життя уродженець с.Конюхи Козівського району, солдат Національної гвардії України Олег Панченко.

19 вересня 2016 року – помер тернопільський інженер-механік, дизайнер, винахідник Олег Качало. Співавтор конструкцій освітлювальних приладів для об'єктів господарського комплексу України, зокрема: люстри для приміщення Національного банку України (м. Київ), настінних світильників для Національного палацу мистецтв «Україна» (м. Київ) та інших. Власник 12 свідоцтв (патентів) на промислові зразки освітлювальних приладів. Як дизайнер брав участь у випуску книг.

Додати коментар