Читайте нас в соціальних мережах

15 вересня. Цей день в історії Тернопільщини

Неділя, 15 вересня 2019 00:00
Сторінками історії: 1803 - власник Збаража Вінсент Потоцький звільнив міщан-католиків від податків, 1877 – в м.Бережани народилася художниця Олена Кульчицька, 1920 - Галревком покинув Тернопіль.

15 вересня 1803 року - власник міста Збараж Вінсент Потоцький (на зображенні) звільнив міщан католицької віри від феодальних податків.

15 вересня 1877 року – в м.Бережани народилася український графік, маляр Олена Кульчицька. Народний художник УРСР, Депутат Верховної Ради УРСР 3-4-го скликань. Автор понад 4000 художніх творів. Вона творила своєрідний літопис народного життя. Такими є живописні твори: жанрові композиції «Жнива», «Діти зі свічками», портрети «На прощу», численні пейзажі, натюрморти. З 1945 по 1954 роки Олена Кульчицька викладала графіку в Українському поліграфічному інституті ім. І. Федорова. Випускає серію ліногравюр «Лихоліття українського народу». Велику мистецьку й наукову вартість мають її альбоми акварелей «Народна архітектура західних областей УРСР» та «Народний одяг західних областей УРСР» (1959, більш ніж 100 малюнків). За 1928–1946 роки вона пройшла пішки майже всю Західну Україну, малюючи з натури. Багато сил художниця віддала килимарству: створювала ескізи орнаментів для килимів, які потім ткала її сестра. Після другої совєцької окупації не поїхала на еміграцію, а активно допомагала родинам, які зазнали арештів та висилок до Росії. Зверталася до різноманітних установ з проханням про звільнення багатьох діячів української культури. У 1955 Кульчицька розгорнула цілу кампанію на захист від закриття Львівського художнього училища - вже після звільнення України від СССР цей заклад виріс у Львівський державний коледж декоративного та ужиткового мистецтва імені Івана Труша. Померла Олена Кульчицька 9 березня 1967 року у Львові.

15 вересня 1874 року – у с.Колиндяни  Чортківського району народився український різьбяр по дереву Дмитро Білинський. Талант творити скульптури прокинувся у Дмитра Білинського, як стверджують дослідники, вже на схилі літ. Спочатку виготовляв надгробні пам'ятники та хрести статуї з бетону. Потім захопився різьбою по дереву. Різьбив окремі постаті та фігурні композиції невеликих розмірів. Створив композиції та фігурки (висотою до 30 см) «Т. Шевченко», «Автопортрет», «За книжкою», «Колядники», на біблійні теми та ін. Твори експонувалися у Кракові, Парижі. У Львівському музеї українського мистецтва знаходиться одна з перших робіт Білинського - погруддя Тараса Шевченка.

15 вересня 1891 року - у м.Чорткові народився правник, в’язень більшовицького режиму, громадський діяч у діаспорі Омелян Пацлавський. Помер 23 січня 1959 р. у м. Нью-Йорку (США).

15 вересня 1892 року – в м.Заліщики народився автор стрілецьких пісень, композитор, музикант, диригент, педагог, скрипаль, критик, громадський діяч Михайло Орест Гайворонський. З вибухом першої світової війни Гайворонський вступив до лав Українських Січових Стрільців, брав участь у карпатських боях у сотні Василя Дідушка. Тут Михайло стає підхорунжим, композитором-диригентом, організатором духового оркестру Січових стрільців, інспектором військових оркестрів Української Галицької Армії. Автор маршів «1-й Стрілецький Похід», «2-й Стрілецький Похід», «Стрипа-марш», «В дорогу», «Їхав козак», «За рідний край» («Ми йдемо в бій»), «Народний» (на мотив «Дівча в сінях стояло»), «Похоронний похід». Також Гайворонський автор понад 20-ти стрілецьких пісень, серед яких: «Їхав стрілець на війноньку», «Йде січове військо», «Ой впав стрілець», «Ой казала мати». Життя видатного композитора, скрипаля, педагога і громадського діяча обірвалося на 57-ому році. Помер митець у Нью-Йорку 11 вересня 1949 р., де й похований, залишивши нащадкам спадщину, що увійшла в золотий фонд української музичної культури.

15 вересня 1920 року – у Тернополі Галрвеком видавдекрет № 23 про грошові знаки.

15 вересня 1920 року - у зв'язку з провалом походу Червоної армії на Варшаву Галревком покинув Тернопіль.

15 вересня 1920 року – більшовицьку ревкоми покинули Борщів та Бучач. Бучацький повіт визволяла середня група Дієвої Армії УНР під командою генерала Олександра Загродського в складі 1-ї Запорізької, 2-ї Волинської, 6-ї січової дивізій група.

15 вересня 1920 року - почався загальний наступ Дієвої армії УНР на лінії антибільшовицького фронту. Частини армії форсували р. Дністер в районах Єзуполя, Нижнева і Городенки для наступу на Бучач - Чортків - Теребовлю з метою звільнення Поділля. У Монастириськах вже ввечері відбувся врочистий вступ під сурми і «Ще не вмерла Україна!» до міста 6-ої стрілецької дивізії Дієвої армії УНР.

15 вересня 1940 року – в с.Острів Тернопільського району народився український поет і прозаїк Василь Ярмуш. Почав друкуватися у районній газеті в Микулинцях. Працював позаштатним кореспондентом обласної молодіжної газети «Ровесник», друкував свої твори тут і на сторінках «Вільного життя» та інших видань. У 1960-х роках зазнав переслідувань органів КДБ за прогресивні погляди. Підтримував щиру дружбу з письменницею Іванною Блажкевич, листувався з нею і присвятив їй кілька віршів. 21 вересня 1976 року Ярмуш пішов із життя. Творчий доробок: збірки поезій «Казка про тебе», «Граніт і полум'я», «Над Серетом», «Правди святе зерно» драматична поема «Соломія Крушельницька», прозовий твір «Олесина любов».

15 вересня 1945 року – у бою з підрозділом внутрішніх військ НКВС в с.Бишки Козівського району загинув політичний діяч, публіцист, член Проводу ОУН Яків Бусел (псевда: «Дніпровий», «Галина», «Заславський», «Київський», «Шахтар»). Заступник провідника ОУН і заступник командира УПА-Північ, начальник політвідділу Головного військового штабу УПА. Лицар Золотого Хреста Заслуги (посмертно). Редактор підпільних видань ОУН і Української повстанської армії: «Інформатор, «Вісті з фронту УПА», «До зброї» та ін. Ініціатор скликання Першої конференції поневолених народів Сходу Європи і Азії.

15 вересня 1953 року - народилася журналістка, педагог, редактор Лановецького районного радіомовлення Марія Романчук.

15 вересня 1960 року - єпископом Львівським та Тернопільським українського екзархату Руської Православної Церкви призначений єпископ Григорій (Закаляк). Був членом ініціативної групи по «возз'єднанню» з РПЦ і брав активну участь у Львівському псевдособорі, що проходив 8-10 березня 1946 року.

15 вересня 1977 року - у м.Тернопіль народився військовослужбовець 6-го окремого мотопіхотного батальйону 128-ї гірсько-піхотної бригади (раніше 6-й БТО Тернопільської області «Збруч») Юрій Наливайчук. Загинув близько 3:00 ранку 1 лютого 2015 під час пожежі та вибуху складу боєприпасів на території старої ферми у польовому таборі Збройних сил України поблизу с.Червоний Чабан Херсонської області, де розміщувалися бійці Тернопільського батальйону територіальної оборони «Збруч».

15 вересня 1983 року – у Тернополі помер живописець Андрій Наконечний. Уродженець с.Урмань. Творив у жанрі візантійського іконопису. Виконував на замовлення Андрея Шептицького копії фресок каплиці Чесного Христа у Вавелі — резиденції польських королів, виконану українськими майстрами 16 ст. Доля художника незвичайна. Широка популярність його релігійного живопису, і раптом - смертельна небезпека з боку можновладців. У зв'язку з цим видавав себе за людину, яка здобула 4-и класи освіти і до малярства не має ніякого відношення. І лише після смерті, у січні 1991 р. в залі Тернопільського краєзнавчого музею відбулася перша персональна виставка творів А.Наконечного, які зберегла родина. Найважчими виявились останні десять літ. Прикутий до ліжка паралічем (1973–1983), А. Наконечний не переставав цікавитися мистецтвом, літературою. Похований у Бережанах.

14-15 вересня 2000 року  - предстоятелем УАПЦ обрано митрополита Тернопільського і Подільського Мефодія (Кудрякова).

 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ