Читайте нас в соціальних мережах

14 вересня. Цей день в історії Тернопілля

Субота, 14 вересня 2019 00:06
Сторінками історії: 1915 - народився о.Микола Шаварин, 1924 – у Теребовлі освятили наріжний камінь під будову парафіяльного костелу, 2000 - предстоятелем УАПЦ обрано митрополита Тернопільського і Подільського Мефодія.

14 вересня 1915 року - у с.Качанівка Підволочиського району народився священик УГКЦ, теолог, політв’язень, публіцист о.Микола Шаварин.

14 вересня 1924 року – римо-католицький архієпископ Болеслав Твардовський освятив наріжний камінь будівлі парафіяльного костелу св.Петра і Павла у Теребовлі. Храм було споруджено у стилі давніх римських християнських базилік за проектом А. Богуша.

На фото: Петропавлівський костел у Теребовлі

14 вересня 1931 року – на Хмельниччині народився український журналіст, письменник, фольклорист Іван Гермаківський. Працював редактором районної газети, заступником і редактором Тернопільського обласного часопису «Вільне життя», власним кореспондентом «Сельской жизни». Працював у редакції Обласної Книги Пам'яті. Автор численних публікацій у періодиці, збірок нарисів та романів. Помер 2 березня 2006 року  в м.Тернопіль.

14 вересня 1941 року – в Кременецькому повіті відбувся з’їзд керівників шкіл і вчителів. В до роботи були готові 174 школи, з них 139 початкових, 35 вищих початкових, гімназія та дві фахові середні: рільничо - лісова в Білокриниці та слюсарна у Вишнівці. Початок нового навчального року було заплановано на 22 вересня.

14 вересня 1941 року - у газеті «Кременецький вісник» було надруковано розпорядження рейхскомісара України Коха та гебітскомісара Кременця Міллера про заборону партій, товариств та зібрань: «Кременець і його 12 районів є німецьким комісаріатом. …зібрання союзів, партій або будь - яких політичних напрямів заборонені… Той, хто з осіб або груп самовільно виступає проти українського населення, а також спробує на нього односторонньо політично впливати, тим самим виступає проти влади окружного комісара і за це буде мати кару смерті або тюремне ув’язнення не менше 10 місяців».

14 вересня 1942 року – загинув військовик, громадський діяч, уродженець с.Прошова Тернопільського району Пантелеймон Бадовський. Член  УВО, ОУН. Від листопада 1918 – сотник УГА, згодом – в Армії УНР. Діяльний учасник “Просвіти”. Від осені 1939 голова - сільради, виступав проти створення колгоспів. У 1940 році заарештований НКВС.

14 вересня 1975 року - в м.Тернопіль народився солдат 24-ї окремої механізованої бригади Володимир Яницький. Призваний за мобілізацією в серпні 2014 року, з листопада перебував у зоні АТО, воював у районі с. Кримське, на 31-му блокпості траси «Бахмутка» на Луганщині. У серпні 2015 року був комісований за станом здоров'я. У ніч на 22 листопада 2015 року він помер. Похований на Микулинецькому кладовищі. Почесний громадянин міста Тернополя (посмертно).

14 вересня 1976 року - в с.Велика Лука Тернопільського району народився український військовик, старший сержант 80-ї окремої аеромобільної бригади Іван Вітишин (позивний «Тесть»).  Поранений орієнтовно 19 січня 2015 у новому терміналі аеропорту Донецька, помер 20 січня (в ніч на 21-е). Прощальна літургія відбулася 19 лютого 2015 року в смт.Велика Березовиця, поховали Івана Вітишина на кладовищі в рідній Великій Луці. За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

14-15 вересня 2000 року - Собор УАПЦ обрав предстоятелем Української Автокефальної Православної Церкви митрополита Тернопільського і Подільського Мефодія (Кудрякова).

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ