Читайте нас в соціальних мережах

16 серпня. Цей день в історії Тернопільщини

П'ятниця, 16 серпня 2019 00:00
Сторінками історії: 1944 - загін УПА «Бистрого» здійснив напад на радянський гарнізон в с.Пановичі, 1989 – на священика УГКЦ рукоположено о.Василя Івасюка.

16 серпня 1703 року - менший шевський цех Бучача отримав привілей від власника міста С. А. Потоцького.

16 серпня 1860 року – народився священик, громадсько-освітній діяч, посол Галицького сейму, делегат УНРади ЗУНР, парох містечка Мельниця (тепер смт Мельниця-Подільська Борщівського району) о.Олександр Капустинський. Брав активну участь у встановленні Української влади (ЗУНР) у Чорткові (разом із М.Мельником). Помер 10 травня 1938 р. у с.Кудринцях, нині Борщівського р-ну.

16 серпня 1919 року - 21 Збаразька бригада УГА і 1 бригада УСС вибили червоних з Шепетівки і зайняли місто. 21-шу бригаду було сформовано у травні 1919 з тилових військових підрозділів і новобранців Збаразього й частин Тернопільського та Скалатського повітів.

16 серпня 1944 року - загін УПА «Бистрого» здійснив напад на радянський гарнізон в с.Пановичі Підгаєцького району. Під час нападу було вбито 60 ворогів, з боку повстанців втрат не було.

16 серпня 1945 року - договір між СРСР і Польською Республікою про радянсько-польський державний кордон. Юридично зафіксував перехід Західної України та Західної Білорусі від Польщі до СРСР. У результаті договору Україні перейшли такі сучасні області: Львівська, Івано-Франківська, Тернопільська, Волинська, Рівненська.

16 серпня 1948 року – на хуторі Гаї Ходорівські поблизу с.Байківці Тернопільського району відбувся бій між вояками УПА та МДБ, під час якого загинуло 6 більшовиків.

16 серпня 1954 року - в с.Росохач Чортківського району народився Петро Винничук - член Росохацької юнацької патріотичної підпільної організації, яка поставила своїм завданням боротися за незалежність. 5 листопада 1972 р. П.Винничук разом з В.Сеньківим та В.Мармусом зірвав два червоні прапори, які були встановлені в селі до Жовтневих свят. 21 січня 1973 року брав участь у встановленні в Чорткові 4 українських національних прапорів та вивішуванні 19 листівок, які закінчувалися гаслами: “Свободу українським патріотам!”, “Ганьба політиці русифікації!”, “Хай живе зростаючий український патріотизм!”, вимогами свободи друку, мітингів і зібрань. Арештований 11 квітня 1973 року. Засуджений до 4 р. позбавлення волі в таборах суворого режиму та 3 р. заслання. Карався в таборах суворого режиму в Мордовії та на Уралі. У кінці березня 1980 р. Винничук повернувся у с.Росохач.  

16 серпня 1989 року – на священика УГКЦ рукоположено о.Василя Івасюка (на фото). Спочатку працював у підпіллі в Тернопольській та Івано-Франківській областях. У грудні 1989 року став парохом у Старому Місті та Підгайцях; у серпні 1990 року - парохом і деканом в Бережанах. У 1993 році був призначений канцлером Зборівської єпархії, а наступного року - вікарієм тієї ж єпархії та настоятелем церкви Преображення Господнього у Зборові. 1 червня 1996 року призначений протосинкелом Зборівської єпархії. Згодом – екзарх Одесько-Кримський, тепер - правлячий Архієрей Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ.

16 серпня 1986 року - у Лондоні помер класичний філолог, перекладач, есеїст, уродженець Тернополя Іґнаци Вінєвський. 

16 серпня 2014 року - у результаті смертельного поранення під час виконання бойового завдання в районі проведення АТО біля села Хрящувате під Луганськом загинув солдат аеромобільно-десантного взводу,уродженець Бережан Олександр Філь. За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ