Читайте нас в соціальних мережах

10 серпня в історії Тернопільщини

Субота, 10 серпня 2019 00:00
Сторінками історії: 1884 - народився художник Яків Струхманчук, 1941– народився поет, перекладач Роман Лубківський, 1945 – енкаведисти знищили лоївки УПА в печерах «Кришталева» та «Глинки 1».

10 серпня 1884 року - у с.Росохуватець Козівського району народився художник, графік Яків Струхманчук. Навчався малярству у Паризькій Академії мистецтв. Виконував ілюстрації для «Історії України-Руси» М. Аркаса, знаний також як ілюстратор творів О. Маковея, Ф. Малицького, П. Козланюка, М. Козоріза. Талановитий портретист. 1 лютого 1933 р. Я. Струхманчука заарештували, 2 грудня 1937 р. він був розстріляний у Карелії. Мало збереглося творів репресованого художника: 17 живописних полотен, 62 графічних листи й 33 портрети.

10 серпня 1912 року - у с.Старе Місто Підгаєцького району народився педагог, самодіяльний актор, громадсько-культурний діяч у діаспорі Сидір Цегельницький. Помер 2 вересня 1972 р. у м.Торонто (Канада).

10 серпня 1916 року - відбувся бій між російською та австрійською арміями під с.Лазарівка Монастириського району. Після чого австрійці відступають на позиції до Галича.

10 серпня 1922 року - на засіданні спеціальної польської урядової комісії обговорювалася можливість прийняття статуту для Галичини, запропонованого Антантою ще у 1919 р. Одночасно було розроблено новий проект, який значно відрізнявся від вищезгаданого. У ньому Галичина трактувалася не як окрема провінція, а визнавався існуючий поділ на Станіславське, Тернопільське та Львівське воєводства з автономією для кожного та воєводських сеймиків. Замість Галицького сейму повинен був уводитися поділ сеймиків на українську та польську палати, які обирались окремо й кожна приймала свій бюджет. Це означало, що обидві національності незалежно від кількості населення у воєводстві мали однакові права та можливості. Сеймики могли також приймати самостійні рішення стосовно економіки, віросповідання, освіти, місцевого самоврядування. Міністр закордонних справ Г. Нарутович вручив цей проект представникам Англії, Франції та Італії разом з меморіалом про становище в регіоні та проханням про дозвіл на проведення виборів під контролем західних держав, які мали б вирішити долю краю.

10 серпня 1941 року – у с.Острівець Теребовлянського району народився український поет, перекладач Роман Лубківський (на фото). Надзвичайний і Повноважний Посол України. У 2006–2007рр. - голова Комітету з Національної премії імені Тараса Шевченка. У 2007 заснував іменну стипендію для найкращих учнів Острівецької ЗОШ I—III ступенів. Помер 23 жовтня 2015 року в Львові.

9-10 серпня 1942 року - німецькі карателі розпочали ліквідацію гетто в Кременеці. У ці дні за містом в колишньому тирі Якутського полку було розстріляно близько 5 тис. дітей, жінок та євреїв похилого віку. Розстріли з пістолета у потилицю здійснювали гестапівці, трупи складали у спеціально виритий канал, перед розстрілом з євреїв знімали одяг та забирали коштовності і прикраси.

10 серпня 1945 року - обложені енкаведистами у печері «Глинка 1», поблизу с.Верхнє Кривче, повстанці закидали вихід із печери гранатами і почали прориватися з оточення. Живими вибралися Петро Олексин ("Гонта") і "Шелест" (прізвище невідоме). Дмитро Головатий ("Гала") і Степан Чарнецький ("Твердий") – обидва з Гермаківки – загинули. 10 серпня облавники замінували і підірвали печеру. Під землею загинули Петро Матіїв ("Зубенко") із с. Гермаківка Борщівського району, Іван Бездітний ("Соловій") та Дмитро Бугера ("Недоля", 1915 р. н.) – обидва з Верхнього Кривча.

10 березня 1946 року - в печері Кришталевій підрозділ НКДБ заблокували вояків УПА, бо провокатор видав місце їхнього базування. Після відмови повстанців здатися - вхід до печери підірвали.

10 серпня 1948 року – у с.Товстолуг Тернопільського району, протестуючи проти примусової колективізації, вояки УПА знищили колгоспний інвентар, 5-х “стрибків” взяли у полон.

10 серпня 1948 року – у с.Довжанка Тернопільського району, протестуючи проти примусової колективізації, вояки УПА спалили колгоспні будинки.

10 серпня 2014 року - у ході зіткнення з терористами під Іловайськом Донецької області загинув боєць-гранатометник батальйону «Азов»,  уродженець с.Великий Глибочок Тернопільського району Андрій Дрьомін. На російсько-український фронт поїхав добровольцем. Похований у родинному селі на цвинтарі біля церкви Різдва Пресвятої Богородиці. Посмертно нагороджений орденом «За мужність» III ступеня. Почесний громадянин міста Тернополя.

 

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ