Читайте нас в соціальних мережах

8 серпня. Цей день в історії Тернопільщини

Четвер, 08 серпня 2019 00:00
Сторінками історії: 1649 - укладено Зборівський мир, 1941 - примусове переселення єврейського населення з центральних частин Тернополя на околиці, 1990 - у Тернополі демонтовано пам’ятник Леніну.

8 серпня 1649 року - після закінчення битви під Зборовом було укладено Зборівський мир між гетьманом Богданом Хмельницьким та поляками. угода, Укладена між королем Речі Посполитої Яном ІІ Казимиром з одного боку і Військом Запорозьким підсумувала першу фазу в історії Хмельниччини, легалізував самоврядність українських козаків в межах Речі Посполитої. Ця самоврядність втілилася у козацькому державному утворенні — Війську Запорозькому, також відомому як Гетьманщина.

На фото: Конституція Варшавського сейму від 22 листопада 1649 р., на якому було ратифіковано Зборівський мирний договір.

8 серпня 1914 року - австрійська кавалерія 4-ї дивізії, яка складалася з полку уланів і двох полків драгунів, стала до бою з російськими козаками. Улани перейшли кордон і спробували перекрити важливу залізничну лінію Краків-Львів-Тернопіль-Підволочиськ, проте ця спроба виявилася марною. Цей бій довів австрійському генеральному штабу, що вже не можна покладатися на кінноту як надійний рід військ.

8 серпня 1929 року – в смт.Скала-Подільська Борщівського району народився відомий кристалограф, мінералог, професор Львівського національного університету ім. І. Франка Збігнєв Бартошинський.  Вивчав кристаломорфологію алмазів і їхні фізичні властивості. Уперше у світі разом з М. А. Гнєвушевим розробив мінералогічну класифікацію алмазів. На підставі його прогнозних даних відкрито алмазоносні кімберлітові трубки Ботуобінська (1994) і Нюрбінська (1996). Патент України на винахід «Спосіб сортування алмазів» (1997, співавтор Сергій Бекеша). Помер 23 серпня 2004року у Львові.

8 серпня 1937 року - довічні монаші обіти в Чині святого Василія Великого склав уродженець Старих Петликівець Бучацького району, майбутній єпископ Чиказької єпархії УГКЦ владика Інокентій Іларіон Лотоцький. Впродовж багатьох років провадив українську релігійну радіопрограму у Чикаго та Нью-Йорку. 22 грудня 1980 року папа Римський Іван-Павло II номінував о. Лотоцького єпархіальним єпископом Чиказької єпархії святого Миколая УГКЦ. Єпископська хіротонія відбулася 1 березня 1981 року в Римі. Головний святитель - кардинал Йосиф Сліпий.

8 серпня 1940 року – на Прикарпатті народилася діяч культури, громадський діяч Марта Подкович. В 1968 переїхала в Тернопіль. Працювала лектором-музикознавцем обласної філармонії. В 1975 р. обрана заступником голови облвиконкому. З 1978 року – на відповідальних посадах у Тернопільському музичному училищі. Заслужений працівник культури України, член Національної Спілки журналістів України, шеф-редактор газети «Соломія». Голова Благодійного фонду «Соломія».

8 серпня 1941 року – розпорядженням міської управи Тернополя єврейське населення з центральних частин міста переселялося на околиці.

8 серпня 1942 року – у німецькому концтаборі Аушвіц ув’язнено уродженця с.Мишків Заліщицького району, українського журналіста і політичного діяча ОУН(р) Дани́ла Чайко́вського (псевдоніми О. Данський, Семен Збаразький, Мармон, Мурман, Дядько Данило). На еміграції в Німеччині - пропагандивний референт проводу Закордонних частин ОУН, редактор «Української трибуни», з 1948 року у Франції - редактор газети «Українець-Час» (1948—1955), згодом знову в Німеччині, редактор «Шляху перемоги» у Мюнхені, з 1967 року в США, де працював у редакції українського щоденника «Америка». Обраний Головою Головної Ради Закордонних частин ОУН (1955-1968). Автор в'язничних переживань «Хочу жити!: образки з нiмецьких концентрацiйних таборiв» , збірки новел «Наші дні», оповідань для дітей. 1958 року видав книжку «Крути», 1965 року вийшла з-під його редакції книга «Московські вбивці Бандери перед судом». Помер у США.

8 серпня 1974 року - рішенням Московського патріарха Пімена намісником Свято-Успенської Почаївської Лаври Українського екзархату Російської православної церкви, зі зведенням в сан архімандрита, призначено ігумена Якова (Панчука).  Згодом - митрополит Луцький і Волинський УПЦ Київського патріархату.

8 серпня 1981 року – у США в автомобільній катастрофі загинула уродженка с.Вірлів на Зборівщині, українська письменниця Леся Лисак-Тивонюк. Автор збірок нарисів і оповідань «Срібна мадонна», «Замок на вулиці Мейн», «Прийде весна», «Три букети зілля»; повісті «Терпкі пахощі»; спогадів, «Стежка додому».

8 серпня 1990  року  - у Тернополі демонтовано пам’ятник В.Леніну, після чого відбувся багатотисячний мітинг.

8 серпня 2012 року – плавучий фонтан «Спогад», який з 2010 року знаходився на Тернопільському ставу, перенесено на озеро «Чайка», що в парку ім. Т. Шевченка.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ