Читайте нас в соціальних мережах

5 серпня в історії Тернопільщини

Понеділок, 05 серпня 2019 00:09
Сторінками історії: 1649 – розпочалася  Зборівська битва, 1772 - перший поділ Польщі, 1907 - у с.Петриків народився теоретик націоналістичного руху Іван-Тадей Мітринга.

5 серпня 1649 року – розпочалася  Зборівська битва - переможна битва української армії, яку очолював Богдан Хмельницький, над коронним польським військом під командуванням короля Яна II Казимира під Зборовом (тепер Тернопільська область). Не маючи можливості одночасно воювати проти коронних військ і татар, Б. Хмельницький під тиском хана змушений був почати переговори і укласти з королем Речі Посполитої договір, що дістав назву Зборівського.

5 серпня 1772 року - в Петербурзі між Австрією, Пруссією і Росією була підписана таємна конвенція про перший поділ Польщі, за якою Австрія захопила Галичину. Згідно з австрійсько-російською угодою 18 вересня 1773 Австрія зайняла також південну частину Кременеччини. Отже, територія Тернопільщини на північ від лінії сіл Білозірка -Москалівка - Верещаки - Шимківці - Колодне - Заруддя - Раковець - Бутин - Устечко - Башуки - Лопушне - Крутнів, включаючи їх, залишалася за Річчю Посполитою, а решта відійшла до Австрійської імперії.

5 серпня 1886 року - у с.Гадинківцях, нині Гусятинського району, народився педагог, доктор філософії, гімназійний професор, член НТШ, учасник делегації УНР на переговорах у м. Бресті в 1918 р. Микола Бабин. Розстріляний німецькими окупантами в 1942 р. у м.Львові.

5 серпня 1907 року - у с.Петриків Тернопільського району народився український політичний діяч, публіцист, теоретик націоналістичного руху Іван-Тадей Мітринга (Мітрінга) (псевда: Бирон, Орелюк, Сергій Орелюк, Полин). Належав до ОУН, займав ряд провідних постів у Крайовому Проводі ОУН на закордонних українських землях. В ОУН очолив ревізіоністську групу, названу його іменем, яка вимагала перегляду теоретичних засад націоналістичного руху в бік його демократизації. У 1938 році у статті «Геть з більшовизмом» проголосив гасло «Свободу народам! Свободу людині!». У 1941 заснував Українську Революційну Партію Робітників і Селян, що в 1942 об'єднавшись з іншими групами, створила Українську народно-демократичну партію. Видавав її партійний орган «Земля і Воля». Разом з Б. Левицьким влітку 1942 року приєднався до «Поліської Січі» Т. Бульби-Боровця, в якій очолив відділ пропаганди. Загинув Іван Мітринга біля с. Вілії поблизу Острога на Волині у бою з радянськими партизанами.

5 серпня 1916 року - генерал-ад’ютант Ф.Ф.Трепов, з огляду на наближення часу початку шкільних занять звернувся до тернопільського та чернівецького губернаторів з проханням подати свої міркування щодо організації шкільної справи в Галичині та Буковині, зазначивши, що він вважає за можливе дозволити шкільні заняття та відкриття частини учбових закладів. Він також проінформував міністра народної освіти, прохаючи вказівок щодо організації нагляду за шкільними заняттями83. У своїй відповіді від 9 серпня 1916 р. міністр народної освіти граф П.М. Ігнатьєв зазначив, що цілком поділяє думку «не препятствовать ведению занятий в учебных заведениях» та проінформував про намір доручити переговори та вироблення положень щодо нагляду за шкільною справою попечителю Київського учбового округу І.О.Базанову.

5 серпня 1946 року - військово-польовий суд засудив на 15 років каторжних робіт та 5 років обмеження у правах з конфіскацією майна українського лікаря, фітотерапевта, письменника Василя Кархута - особистого лікаря митрополита УГКЦ Андрея Шептицького. Мав приватну медичну практику у Кременці. Арештували його чекісти у Заліщиках.

5 серпня 1992 року - відбулася хіротонія архімандрита Феодора в єпископа Почаївського, вікарія Тернопільської єпархії УПЦ (Московського патріархату). Нині - архієпи́скоп Кам'янець-Подільський і Городоцький.

 5 серпня - празник Почаївської Божої Матері

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ