Читайте нас в соціальних мережах

31 липня. Цей день в історії Тернопілля

Середа, 31 липня 2019 00:00
Сторінками історії: 1943 – нацисти ліквідували єврейський робочий табір в Тернополі, 1958 - у Тернополі засновано торгівельно-кооперативний технікум.

31 липня 1911 року - у м.Тернополі народився польський літератор, перекладач Зиґмунд Лановський. Помер 30 серпня 1989 р. у м.Варшаві (Польща).

31 липня 1922 року - поліція зробила обшук в будівлі тернопільського «Міщанського братства». У відділок викликано голову "Міщанського братства" проф.Ілярія Бриковнча, якого питали про діяльність "Українського Студентського Союза". У період 30 липня - 3 серпня поліція арештувала тернопільських студентів Ничку Володимира, Вацика Петра, Демчука Теофіля, Самбірського Єфрема,  Кучерішку Тадея, Грицину Єроніма, Заплітного Богдана, Кірила Михайла.

31 липня 1924 року – прийнято закон, який проголосив, що державною мовою на території Польщі є польська мова. У зв'язку з цим законом у державних установах заборонялося користуватися українською мовою.

31 липня 1941 року - заступник начальника тюремного управління НКВД СРСР політрук Деймохін надіслав доповідну начальнику тюремного управління НКВД СРСР капітану держбезпеки тов. Нікольському, в якій повідомляв: "…В тюрмі м. Чорткова утримувалось 954 в’язні, евакуація яких відбувалась 2 липня 1941 р. В зв’язку з тим, що вагонів для відправки в’язнів у тил не було, тому силами наглядового складу в кількості 56 чоловік і прикомандированою півротою бійців буд батальйону з місцевого гарнізону всі в’язні були етаповані пішим порядком". Із міста Чорткова етап слідував через пункти Кам’янець-Подільський, Жмеринку, Тиврів, Ситківці, Христинівка, Умань Як пише у своїй книзі «Українська голгофа» дослідник, історик із Чернівців, Нестор Мизак, «згідно зі списками, знайденими в архіві СБУ, в Умані розстріляно 767 осіб і 187 – під час пішого етапу з Чорткова до Умані».

31 липня 1943 року – нацисти ліквідували єврейський робочий табір в Тернополі. Близько 300 жертв.

31 липня 1958 року  -  Тернопіль. Повідомляється про відкриття нового спеціального навчального закладу – торгівельно-кооперативного технікуму.

31 липня 1977 року – в с.Біла Тернопільського району народився майбутній український громадсько-політичний діяч, військовик, стрілець-регулювальник комендантської роти морського центру спецоперацій, екс-голова Збаразької районної державної адміністрації (травень 2014 — квітень 2015) Юрій Горайський. Під час розвідки на Маріупольському напрямку передовий дозор «морських котиків» вийшов на висоту в районі міста Докучаєвська, де наштовхнувся на диверсійно-розвідувальну групу противника. В результаті ближнього бою Юрій Горайський отримав смертельні поранення. 

31 липня 1984 року – в Тернополі народився український футболіст, що виступає на позиції захисника Тарас Дурай. 5 квітня 2002 року дебютував у складі тернопільської «Ниви» у матчі з «Нафтовиком» (Долина). У другій частині сезону 2006/07, після того, як завершив кар'єру Любомир Вовчук, Тарас став капітаном команди. Грав у складі луганської «Зорі», казахського «Актобе», луцької «Волині», білоруської «Білшини», кіровоградської «Зірки», київської «Оболонь», ПФК «Суми».

31 липня 1985 року - у Гусятинському районі Тернопільської області члени Прикарпатської археологічної експедиції АН СРСР знайшли стародавнє поселення слов’ян, що було укріплене валами й ровами.

 

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ