Читайте нас в соціальних мережах

25 липня. Цей день в історії Тернопілля

Четвер, 25 липня 2019 00:00
Сторінками історії: 1917 - вступ в  Тернопіль пруської гвардії німецької армії, 1942 – гестапо убило відомого ідеолога та діяча ОУН, уродженця с.Рай Бережанського району Дмитра Мирона-Орлика.

25 липня 1915 року - у Заліщиках народився інженер-конструктор у галузі авіації, доктор наук, професор Університету Нотр-Дам і Дрексельського університету Богдан-Тарас Гнатюк. Помер 28 листопада 1998 р. у МеріонПарку (США).

25 липня 1917 року - вступ в  Тернопіль пруської гвардії німецької армії.

25 липня 1934 року – у Львові загинув український педагог, військовик, уродженець с.Добромірка Збаразького району Іван Бабій. Прихильник співжиття українців та поляків Галичини як невід'ємної частини Польщі. Страчений за присудом Революційного трибуналу ОУН. Українські націоналістичні кола звинуватили Івана Бабія у співпраці з польською владою проти інтересів української нації. Головним звинуваченням директора Бабія було переслідування гімназистів, які прихильно ставились до ОУН та намовляння до співпраці з польською поліцією. Вбивство Бабія викликало дуже сильний відгомін серед українського громадянства, бо йшлося про людину з високою освітою, колишнього старшину української армії, й вкотре поставило питання «межі лояльності» до Польської держави. Під час процесу 5 червня 1936 року на запит прокурора Степан Бандера докладно пояснив: «ОУН нікого з українців не карала за саму їхню льояльність до польської держави. Директора Бабія ОУН засудила на кару смерти за те, що він активно співпрацював з польською поліцією і свідомо поборював українське революційне підпілля, видаючи польській поліції українських гімназистів та студентів, членів і симпатиків ОУН», та навів конкретні факти.

25 липня 1940 року – на кіноекрани вийшов фільм Довженка «Визволенна». Картина озвучена українською та російською мовами. Впродовж двох місяців 1939 року Довженко з операторами об'їжджаєв західні землі України для створення фільму, що мав демонструвати "визвольний" похід Червоної Армії землями, які вийшли з-під «гніту буржуазної Польщі». Група побувала у Тернополі, Добрушині, Галичі, Станіславі, Коломиї, Косові, Львові, Чернівцях. Довженко до фільму дикторський текст, був автором монтажу.

25 липня 1942 року – в Києві гестапо убило відомого ідеолога та діяча ОУН, уродженця с.Рай Бережанського району Дмитро Мирон-Орлик (псевдо: «Максим Орлик», «Брюс», «Піп», «Роберт», «Андрій», «Свєнціцький»). У жовтні 1941 Дмитро Мирон відбув до Києва, де очолив Провід ОУН на Осередньо-Східних Українських Землях. Заарештований гестапо в Києві. Вбитий під час спроби втечі із в'язниці 25 липня 1942 року на розі Фундуклеївської і Театральної (зараз — Богдана Хмельницького та Лисенка відповідно).

25 липня 1947 року - у с.Стінка Бучацького району народилася вишивальниця, заслужений майстер народної творчості України (1985) Марія Варениця.

25 липня 1977 року – в м.Тернопіль помер український історик, етнограф, педагог Віктор Андрієвський. Директор Тернопільської ЗОШ № 8 (1956–1961). Зазнав переслідувань НКВС. Автор праць, статей із історії (про Кременець, Почаївську лавру та ін.), літературознавства і краєзнавства.

25 липня 1989 року - Тернопільська УГС ухвалила рішення про те, що панахида, яка мала відбутися 30 липня 1989 року на могилах Січових стрільців і жертв сталінського терору у Тернополі, не буде повноцінною без національної символіки.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар