Читайте нас в соціальних мережах

Гендиректор "Тернопільобленерго" пояснив, чому в центрі не вимикають світло

Вівторок, 29 листопада 2022 10:16
Енергосистема України переживає складні часи.

Постійні ракетні обстріли призводять до нових руйнувань та провокують аварії. Через це по всій країні щодня вимикають світло. Тернопіль – не виключення. 

Як це відбувається у нашій області в інтерв'ю тижневику "Номер один" розповів в. о. голови правління-генеральний директор ВАТ "Тернопільобленерго" Ігор Юхимець.

За його словами, на Тернопільщині діють аварійні або екстрені та погодинні або стабілізаційні відключення.

Аварійні або екстрені відключення – найбільші непередбачувані, оскільки команду на поновлення енергії дає диспетчер НЕК "Укренерго", тому у таких випадках тривалість знеструмлення спрогнозувати неможливо. В деяких випадках електропостачання може не бути до 10 годин.

Погодинні або стабілізаційні відключення допомагають забезпечити стале балансування енергосистеми та уникнути повторних аварій і тривають близько 4 годин. Графік погодинних відключень застосовують у випадках, коли можна спрогнозувати критичну ситуацію в об’єднаній енергетичній системі України. Він розміщений на сайті оператора системи розподілу. 

Ігор Юхимець пояснив, чому в графіках планових відключень практично немає центру, лише спальні райони міста.

"У Тернополі через центральну частину міста проходить багато ліній, до яких приєднанні об’єкти критичної інфраструктури або ж вони є резервними лініями живленнями для цих об’єктів. Тому такі лінії не підпадають під графіки вимкнень.

Також не підпадають під дію графіків лінії електропередавання, що живлять диспетчерські пункти електромереж та пристрої електромережі, які забезпечують технологічну безпеку управління рухом залізничного транспорту, повітряного транспорту, що забезпечують їх оперативний зв’язок, радіорелейні лінії, антенні пристрої, електромережі, що забезпечують технологічну безпеку управління рухом на залізничному та повітряному транспорті", – розповів гендиректор "Тернопільобленерго".

Інколи під час планових відключень світло з'являється із запізненням. Енергетик пояснює, що це пов'язано з оголошенням повітряної тривоги. Працівники компанії не можуть перебувати на енергооб’єктах, коли є загроза ракетних ударів.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар