Читайте нас в соціальних мережах

Сьогодні — найдовший день у році: що варто знати тернополянам?

Вівторок, 21 червня 2022 14:02
21 червня припадає день літнього сонцестояння. Тривалість світлового дня сьогодні триватиме 18 годин.

 

Цей день є найдовшим у 2022 році, оскільки Сонце досягає своєї максимально високої позиції. У цей день Сонце у своєму русі по екліптиці потрапляє в північну або в південну точку. Таке явище трапляється двічі на рік – у день літнього сонцестояння у день зимового сонцестояння.

Літнє сонцестояння у 2022 році відбулося о 12:13 годині. Сонце піднялося на максимально високу точку над Землею. Ті, хто спостерігав за цим явищем помітили, що, здавалося, сонце на якийсь час зависло в зеніті, ніби стоїть і нікуди не рухається.

День літнього сонцестояння – це астрономічне явище, яке відбувається, коли нахил осі обертання Землі щодо Сонця приймає своє найменше значення – 23,27 градуси. Це означає, що в цей час наша планета максимально розгортається своєю Північною півкулею на Сонце.

Та чи завжди літнє сонцестояння було 21 червня? В старих радянських підручниках з географії та астрономії можна знайти дату 22 червня, яку часто передруковують навіть у сучасних шкільних підручниках з географії та астрономії, але літнє сонцестояння вже як мінімум 120 років не настає 22 червня.

Однак заради справедливості варто зазначити, що колись воно дійсно наставало 22, а ще раніше навіть 23 червня. Коли Ератосфен в день літнього сонцестояння спостерігав за дном колодязя в стародавньому Асуані (Єгипет), аби виміряти розміри Землі, скоріше за все в перерахунку на наш календар, це було не 21 червня як зараз, а 22, або ж навіть 23 червня, оскільки 2700 років тому літнє сонцестояння припадало саме на дві доби пізніше, ніж зараз. Вже через 1200 років літнє сонцестояння буде наставати 20 червня. Вся справа у прецесії Землі. Це особливий рух нашої планети, коли Земна вісь проходить по колу за 25700 років (в нашій спільноті ми неодноразово розповідали про вплив процесії Землі).

Тому бачимо, що 22 червня насправді вже давно не є днем літнього сонцестояння, і така дата в підручниках є помилковою. Та й наступний день (22 червня) вже буде трішки меншим ніж сьогоднішній. Але чому ж тоді літо тільки починається? Поступове скорочення дня мало б означати і зменшення тепла, але ж ми чудово знаємо що в липневі та серпневі дні спека сильніша ніж в червні, незважаючи на те, що вони таки коротші за своєю тривалістю. Причину цього "феномену" слід шукати в нашій атмосфері. Під високими кутом Сонця повітряні маси в нашій півкулі тільки но почали розігріватися, і їх температура буде лише зростати. Простіше кажучи, літні температури будуть йти вгору саме через поступове нагрівання атмосфери Землі, і навіть скорочення дня не може зупинитися цей процес.

Саме тому 21 червня не є днем максимальних температур. За даними метеослужб в Україні 21 липня в середньому є теплішим за 21 червня, і причиною цього є атмосфера, а не кут Сонця, як могло б здатися. Саме тому день літнього сонцестояння є першим днем астрономічного літа, а в деяких народів був навіть початком року, а не днем максимальних температур.

Історія святкування, ритуали і традиції

Язичники особливо шанували день літнього сонцестояння. Для предків це свято мало особливе значення. Вони проводили спеціальні обряди, від яких залежало багато життєвих сфер.

Перший обряд розпочинався на світанку. Язичники вірили, що день треба зустріти з першими променями Сонця. Вони вірили, що це дасть сили та здоров’я на увесь рік.

Незаміжні дівчата у день літнього сонцестояння дізнавалися майбутнє за допомогою ворожіння, закликаючи кохання у своє життя за допомогою рослин та води. Вмивання росою мало цілющі властивості, тож предки вірили, що такий ритуал допоможе їм зберегти здоров’я. Люди також вірили в те, що треба увесь день зберігати позитивний настрій, щоб упродовж наступного року їх супроводжувала гармонія.

Також в день літнього сонцестояння вирушали в ліс за травами, адже вірили, що в цей час їхня цілющість має особливу силу. Вважалося, що купання у водоймі очищує душу.

У цей день веселилися, стрибали через вогнище та співали пісні. Вогнище для предків також мало особливу силу. У полум’ї спалювали одяг хворих людей, вірячи в те, що вогонь забере хворобу.

Завершувалося святкування спалюванням опудала у вигляді колеса, яке символізувало Сонце (Ярило).

Втім, як би там не було, але літо лише починається! Попереду довгі і теплі літні дні. Звісно ми хочемо побажати всім вам, аби воно принесло нам омріяний мир і перемогу над ворогом! Однак поки що ми цей шлях лише проходимо. Тому будемо вірити що це літо таки буде для нас переможним! Всіх з першим днем астрономічного літа!

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ