Читайте нас в соціальних мережах

1 лютого. Цей день в історії Тернопілля

Субота, 01 лютого 2020 00:00
Сторінками історії: в Тернополі помер князь Сергій Голіцин, НКВД арештувало художника-графіка Якова Струхманчука, помер генерал-поручник Армії УНР Павло Кудрявцев.

1 лютого 1810 рік – в Тернополі, після щедрого прийому і балу даного на честь австрійської делегації, помер командувач російських військ в Галичині, генерал від інфантерії князь Сергій Голіцин. Його тіло з великою помпою вивезли в Росію. Місце Голіцина тимчасово зайняв генерал Суворов. Незабаром прибув, призначений царем, генерал Дмітрій Дохтуров.

1 лютого 1891 року – в с.Романівка Тернопільського району народився український релігійний, громадський діяч в Галичині, Лемківщині, в Польщі, Словаччині, Австрії, Канаді о.Василь Кузьма. Служив у Тернополі в церкві Різдва Христового. Арештований російською окупаційною владою, висланий до Росії. Повернувся після падіння царату Російської імперії. Був духівником армії Австро-Угорщини (майор). Із постанням ЗУНР у 1918 р. командант (комісар) військового гарнізону м. Тернополя, згодом духівник УГА. Під час перебування в січні 1919 р. Симона Петлюри в м.Тернополі отримав пропозицію стати духівником греко-католиків Дієвої Армії УНР, капеланом. Через військові дії часто змінював місцеперебування. Згодом у м.Краків був військовим капеланом для українських вояків польського війська. У вересні 1930 р. врятував жителів Романівки від пацифікації. Емігрував за кордон. Помер у 1963 році в Канаді.

1 лютого 1912 року - у с.Ілавче Теребовлянського району, народився художник, культурний діяч, організатор спортивного руху Маріян Борачок. Помер 1993 р. у м.Буффало (США).

1 лютого 1921 року – в м.Тернопіль помер генерал-поручник Армії УНР Павло Кудрявцев. Народився в 1873 році у Катеринославській губернії. Брав участь у Першій світовій війні у полку Врангеля. З листопада 1917 року приділений до Українського Генерального Військового секретаріату, працівник Військового міністерства Центральної Ради, учасник вуличних боїв у Києві проти більшовиків у січні 1918 р. З березня 1918 р. - губернський комісар на Полтавщині. Відмовився визнати владу гетьмана П. Скоропадського і 5 травня 1918 р. був усунутий з посади та заарештований. з 29 листопада 1918 р., після протигетьманського повстання, знову став губернським комісаром Полтавщини та командувачем 6-го Полтавського корпусу військ Директорії. У 1919 р. - помічник командувача Окремого Залізнично-Технічного корпусу Дієвої армії УНР, начальник 9-ї Залізничної дивізії Дієвої армії УНР. З 19 травня 1920 р. — помічник військового міністра УНР, генерал-хорунжий. Помер від тяжких наслідків перенесеного плямистого тифу, похований у Тернополі. Посмертно підвищений до звання генерал-поручника.

1 лютого 1933 року – НКВД арештувало художника-графіка, уродженця с.Росохуватці Козівського району Якова Струхманчука. Навчався в Паризькій Академії мистецтв. Виконував ілюстрації для «Історії України-Руси» М. Аркаса, знаний також як ілюстратор творів О. Маковея, Ф. Малицького, П. Козланюка, М. Козоріза. Талановитий портретист. Розстріляний у Карелії. Збереглося 17 живописних полотен, 33 портрети, 62 графічних листи репресованого художника.

1 лютого 1943 року – нацисти знищили на Бучаччині 2000 євреїв.

1 лютого 1947 року - за даними обкома КП(б)У, на території Тернопільської області «действует 48 подпольных ОУНовских организаций, в которых насчитывается 345 участников».

1 лютого 1948 року - за даними МДБ, «в Тернопольской области всего оуновских организаций 148 численностью 595 чел. Кроме того, учтено одиночек около 300 - 306 чел. На их вооружении имеются: ручные пулемёты, винтовки, автоматы, пистолеты, карабины, гранаты. Значительная часть оружия иностранного происхождения».

1 лютого 1961 року – в Канаді помер український адвокат, громадський діяч, уродженець Підгаєччини Іван Басараб. У 1922 відкрив першу українську адвокатську канцелярію в Едмонтоні. Голова Братства українців-католиків Канади в провінції Альберта, член дирекції видавництва «Українські вісті». Від 1944 — королівський радник.

1 лютого 2012 року – у Харкові помер український поет, прозаїк, публіцист, літературознавець, правозахисник, дисидент, громадський діяч, уродженець Чортківщини Степан Сапеляк. Учасник «росохацької групи». Член міжнародного ПЕН-клубу, Української Гельсінської спілки, лауреат шевченківської премії.

Станом на 1 лютого 2013 року населення Тернопільської області становило 1 076 632 особи, в тому числі міське - 475 285 осіб, сільське - 601 347 осіб.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ