Читайте нас в соціальних мережах

Тернопільщина друга в Україні за кількістю сонячних електростанцій

Вівторок, 15 грудня 2020 14:26
Тернопільська область за кількістю встановлених сонячних електростанцій у приватних домогосподарствах посідає друге місце в Україні.

Зокрема, в області налічується 2 363 СЕС потужністю понад 66 МВт. Про це розповіла заступниця начальника департаменту – начальниця управління ЖКГ та енергозбереження департаменту архітектури, містобудування, ЖКГ та енергозбереження ТОДА Софія Близнюк.

За її словами, найбільший зростання кількості сонячних електростанцій відбулося у 2019 році – 1539, а це близько 48 мільйонів євро приватних інвестицій.

Одна з найбільших наземних сонячних електростанцій знаходиться у селі Добровляни – 4, 5 МВт. Також є потужні ВЕС – Куряни – 4,2 мВт, мала гідроенергетика – Касперівці - 5 мВт.

«В середині січня 2021 року планується ввід в експлуатацію «Комплексу з переробки органічної частини відходів сільськогосподарського виробництва для виробництва електроенергії з біогазу» в селі Соколів Теребовлянського району, потужністю 2 мВт. Стан готовності 90 %, - зазначила Софія Близнюк. – Зважаючи на значну частку сільськогосподарських підприємств, які продукують різного роду органічні відходи, кількість побутових відходів, є великий потенціал генерування енергії з відходів».

Вона акцентувала, що завдяки відновлювальним джерелам енергії створюватимуться нові робочі місця й надходитимуть значні інвестиції, покращуватиметься екологія та здоров’я й тривалість життя населення.

Додамо, що на сьогодні частка відновлювальних джерел у загальному виробництві електроенергії у Тернопільській області досягла близько 9%, загалом в Україні цей показник становить 11 %.

Енергетична стратегія України до 2035 року для досягнення енергетичної незалежності передбачає використання 25 % джерел відновлюваної енергетики, скорочення викидів CO2, запровадження стандартів будівництва «пасивний дім».

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ