Читайте нас в соціальних мережах

На головній площі Тернополя стояв гігантський дідух (фотофакт)

Понеділок, 13 січня 2020 17:03
Майстер народної творчості Ярослав Осадца своїми руками зробив пам’ятник усім дідухам, який учора, 12 січня протягом дня розмістили на Театральному майдані.

Величезний дідух прикрашав головну площу в рамках міського параду вертепів та новорічно-різдвяного концерту. Відтак, на майдані під час Свята зимового обрядового фольклору «Нова радість стала» понад 20 колективів виконували постановки, колядки, віншування, пісні, танці. А понад вісім умільців показали свої рукотвори, серед яких були й автентичні вироби з соломи, пуху, ляльки-мотанки.

Щодо головного дідуха, який розмістили поблизу імпровізованої сцени, то на його виготовлення Ярослав Осадца використав чимало добротної пшениці, терпіння та старання.

—  Дідухи робили переважно у формі дерева, а як сніп ставлять рідше. Тільки варто зауважити, що різдвяний сніп – не просто сніп, а символ, оберіг роду. Відтак, я вирішив зробити саме снопа, але подати його як пам’ятник усім снопам. Довкола я зробив дванадцять серпів. Бо ж людям потрібно працювати протягом цілого року, щоби мати хліб. Знизу поставив дванадцять пластинок у формі колон, аби сніп був возвеличений, наче на п’єдесталі. А ніжки снопа символізують світ померлих. Саме завдяки нашим предкам ми маємо хліб та ниву. Тож ми повинні шанувати своїх пращурів, пам’ятати як про сучасний, так і про райський світ,зазначив майстер.

Ярослав Осадца додав, що найважчим завданням було не так зробити масивного снопа, як придумати його форму. У творчих планах пана Ярослава – виготовити 4-метрового «павука».

IMG_0450.JPG

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар