Читайте нас в соціальних мережах

Як у минулому столітті святкували 550-річчя з заснування давнього міста на Тернопільщині (фотофакт)

Четвер, 07 листопада 2019 09:30
На початку 90-х років минулого століття жителі Підгайців на Тернопільщині святкували 550 років із часу заснування міста.

Урочисту мить святкування встигли зловити в об’єктив, а світлиною тепер поділилися в соцмережі Фейсбук. На кольоровому фото з минулого століття видно понад сотню святково вбраних малих та дорослих мешканців міста. Двоє хлопців у вишиванках стоять попереду біля щита на підставці із написом «550 Підгайці». Трішки позаду люди розгорнули плакат «Україно. Єдиная мати. Вище вгору своє знамено!»

Як поділилися в коментарях спогадами деякі жителі Підгайців, святкування 550-річчя з заснування міста запам’яталося надовго.

—  Колись, ще у школі, всі учні, у тому числі і я, вживу відтворили на стадіоні цифру 550, — пригадала Оксана Ілярківна.

—   Так-так, і я теж брала участь в цьому дійстві! — підмітила  Наталія Сивак.

—  Так, приємні спогади... Це було величне дійство. Як давно це було, — згадала Оксана Курилів-Іваськевич.

—  Мені випала честь з малої листівки намалювати велику емблему, щоб її потім могли нести, — додав Богдан Карий.

Цікаво, що колишня назва міста Підгайці — Тудинха. Як ідеться в енциклопедії «Історія України», перша писемна згадка про поселення — 1397 року, як місто — 1463 року. Історичною датою утворення вважається 1445 рік. Підгайці були власністю князів Чорторийських, магнатів Княгиницьких, Гольських, Вурцел та ін. З 1630 року перейшло у власність Потоцьких. 18 липня 1539 року Підгайці отримали Магдебурзьке право.

Місто надзвичайно постраждало в роки Другої світової війни — знищено в місцевому гетто понад 7 тис. євреїв, зруйновано 70% житлового фонду, залізницю Львів — Підгайці. Звільнене навесні 1944 року. Від 1963 року м. Підгайці належали до Бережанського району. Статус райцентру відновлений 6 грудня 1991 року.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ