Читайте нас в соціальних мережах

Якої їжі тернополянам варто уникати, щоби восени почуватися здоровими?

Четвер, 10 жовтня 2019 20:29
Дощі, нестійка температура повітря, перепади тиску в осінню пору сприяють підвищенню захворюваності на застуду та грип. Тому мешканцям Тернопільщини варто задуматися насамперед про правильне харчування, аби зміцнювати імунітет і адаптувати організм до наступаючих холодів.

Не варто бігти в аптеку, запасаючись синтетичними вітамінними препаратами. Правильно підібраний осінній раціон додасть сили нашому організму і захистить від сезонних захворювань.

Як радить тернопільська лікарка-терапевтка, дієтологиня Людмила Паламарчук, восени краще виключити із харчового меню деякі продукти – жирні, смажені, копчені, солодкі.

—  Насамперед варто обмежити вживання смаженої їжі, особливо засмаженого жирного м’яса. Також не рекомендую споживати свинину, копчені ковбаси, сосиски, наваристі супи, крабові палички, консерви, картоплю фрі, чипси, сухарики, макарони та каші швидкого приготування, напівфабрикати, кетчупи, майонези, плавлений сир. Якщо хочеться посмакувати молочним шоколадом, слід уважно придивлятися до етикетки продукту, адже кондитерський виріб часто піддається фальсифікації. Не рекомендую наповнювати свій раціон магазинними виробами з тіста, солодощами, соломками, газованими напоями, соками в пакетах. ЦІ продукти не поповнять наш організми корисними речовинами, натомість провокують різні хвороби, —  наголосила дієтологиня.

Варто пам’ятати, що незбалансований раціон та шкідлива їжа може призвести до функціональних розладів і хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту.

Шкідлива їжа є основною причиною ожиріння. Як відомо, надлишкова вага провокує ендокринні хвороби: підшлункова залоза не справляється з надлишком цукру в організмі, що стає причиною розвитку цукрового діабету.

Тривале споживання фаст-фуду викликає захворювання шлунково-кишкового тракту, печінки та жовчовивідних шляхів. Небезпека їжі швидкого приготування полягає в тому, що на тлі відсутності в ній вітамінів і мікроелементів, вміст канцерогенів, пересмаженої олії, різних барвників знаходиться в надлишковій кількості.

Висококалорійна їжа (шоколад, піца, картопля фрі) може призводити до виникнення залежності. Крім порожніх калорій, такі продукти привчають нас до сильних штучних смаків (завдяки різним ароматизаторам та підсилювачам). Порівняно з ними, звичайна та корисна їжа вже смакуватиме не так.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ