Читайте нас в соціальних мережах

На Тернопіллі хворих на гострий інсульт лікуватимуть безкоштовно

Четвер, 10 жовтня 2019 17:23
Вже з наступного року для мешканців Тернопілля та всієї країни лікування гострого інсульту обіцяють зробити безкоштовним. Його включать у пакет гарантованих медичних послуг.

Про те, що таке лікування буде надаватися за кошт держави на брифінгу розповіла заступниця голови Національної служби здоров’я Оксана Мовчан. За її словами, лікарні, які надаватимуть такі послуги, отримають підвищенний тариф від НСЗУ.

“Програма медичних гарантій з 2020 року запрацює в повному обсязі. Тобто пакет гарантованих послуг буде включати в себе послуги, які будуть надаватися на всіх рівнях допомоги. Лікування гострого мозкового інсульту є одним з чотирьох пріоритетів. ... Пропозиція НСЗУ на 2020 рік ввести для закладів, які надають такі послуги, спеціальні вимоги і сплачувати за лікування гострого мозкового інсульту підвищений тариф. Це не означає, що будь-яка лікарня, яка буде надавати таку послугу, отримає цей тариф. Для того, щоб успішно лікувати пацієнта з інсультом, лікарня має мати можливість вчасно діагностувати інсульт, а це неможливо зробити без сучасних засобів КТ і МРТ, і почати терапію в межах терапевтичного вікна. Тариф за пролікований випадок становитиме 19,5 тис. грн”, - сказала Мовчан.

В цей тариф буде включено підтвердження діагнозу, лікування включно з ліками з Нацперелку, крім тих, які закуповують за окремими програмами МОЗ, реабілітація в гострому стані. Мовчан додала, що цей тариф втричі вищий за той, який сплачувався за лікування інсульту в межах медичної субвенції, а для пацієнта це буде повністю безкоштовно.

Крім того, буде оптимізовано маршрути машин екстреної допомоги таким чином, щоб пацієнти якнайшвидше були доставлені до лікарні. Також НСЗУ буде контролювати дотримання лікарнями вимог договору.

Мовчан підкреслила, що НСЗУ також контролюватиме процес лікування гострого мозкового інсульту у лікарнях, яким оплачуються такі послуги.

«Ми плануємо скласти маршрути швидких таким чином, щоб пацієнти вчасно отримували медичну допомогу у тих закладах, де її можуть надати. Також НСЗУ не лише заплатить за медичну послугу у лікуванні інсультів, а й контролюватиме, наскільки лікарня дотримується вимог договору. Ми будемо стежити та вживатимемо заходів у разі недобросовісної поведінки лікарні. Зокрема, якщо умови надання медичної допомоги не відповідатимуть тим, що зазначені у контракті, або лікарня вимагатиме кошти від пацієнта», - наголосила вона.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ