Читайте нас в соціальних мережах

Що варто пити тернополянам восени, аби не хворіти?

Четвер, 10 жовтня 2019 13:55
Хоч осінні ягоди не настільки популярні в магазинах та на ринках в Тернополі, як дари літа, однак користі від напоїв із ягідок, як і від самих плодів, – чимало.

Як розповіла тернопільська лікарка-терапевтка, дієтологиня Людмила Паламарчук, з появої перших холодів варто запастися здоров’ям на зиму. А напої з осінніх ягід дуже у цьому допоможуть.

—  Осінь – період, щедрий на смачні й корисні дарунки. В цю поpу доcтигають багатi на коpиcнi pечовини ягоди. Це облiпиха, жуpавлина, шипшина, калина, бpуcниця, глiд, гоpобина. Цi даpи пpиpоди є натуpальними антидепpеcантами, якi також мicтять у cобi багато вiтамiну C. Це – оcновне, що нам потpiбно у холодну поpу, коли легше пiдхопити вipуcне захвоpювання. Тож iз оciннiх ягiд можна pобити piзноманiтнi напої: чаї, компоти, моpcи, cоки та багато iнших. У ягiдний чай коpиcно додавати ложечку меду, але бажано клаcти в холодний напiй. Окpiм цього iз ягiд можна pобити ваpення, джем, додавати до cтpав, — pозповiла лiкаpка.

Цiкаво, що кожна ягода – по-cвоєму коpиcна. Так, ягоди журавлини багаті на мікроелементи – містять багато магнію, калію та йоду. Тому журавлина корисна для належної роботи щитовидної залози, серця та судин, нирок.

Кизил називають природним полівітаміном. І цілком справедливо. У ягодах кизилу містяться вітаміни С, Р і А, багато заліза, калію, кальцію і магнію, корисні жири та органічні кислоти. За вмістом вітаміну С кизил перевершує чорну смородину. Кизил має жовчогінні та сечогінні властивості, тому рекомендований для профілактики утворення каменів у нирках і жовчному міхурі.

Обліпиху китайські знахарі називають «ягодою здоров'я і довголіття». У ягодах обліпихи багато вітаміну А («вітаміну зору»), Е (антиоксиданту, який захищає шкіру від зморшок), вітамінів групи В («вітамінів батьків», корисних для зачаття і при вагітності), вітаміну К (панацея для серця і судин), а також фітонцидів (натуральні антибіотики).

У ягодах калини багато вітаміну С. І це робить калину головною зброєю проти вірусів у розпал епідемії грипу. Також калина багата на вітаміни Р і К.

Чорноплідна горобина (аронія) цінується за високий вміст йоду та вітаміну С. Ягоди і сік із чорноплідної горобини швидко знімають втому, а також допомагають при гіпертонії, захворюваннях щитовидної залози, анемії, авітамінозах і проблемах із жовчним міхуром. Крім того, аронія вважається однією з головних протизастудних ягід.

Шипшину поважають за дуже високий вміст вітаміну С. Експерти говорять, що в ягодах шипшини «аскорбінки» більше, ніж у лимонах та чорній смородині. Шипшина є одним із найбільш ефективних і доступних засобів для зміцнення імунітету та захисту організму від інфекцій і вірусів.

У ягодах червоної горобини багато вітамінів групи В, А і Е.Червона горобина допомагає при хворобах печінки і жовчного міхура, при шлунково-кишкових захворюваннях і шкірних запаленнях.

Додати коментар