Читайте нас в соціальних мережах

У Тернополі за одним столом об’єднувалися проти ґендерно-зумовленого насильства (фото)

Середа, 18 вересня 2019 22:35
Важливу проблему ґендерно-зумовленого насильства сьогодні, 18 вересня у Тернополі обговорили ініціативні представники місцевих організацій та влади.

Підходи до вирішення проблеми, пошуки механізмів запобігання і реагування на ґендерно-зумовлене насильство учасники вели під час круглого столу, який відбувся в готелі «Тернопіль». Так, наголосила на гостроті проблеми правозахисниця та координаторка громадської організації «Клуб “Еней“» Аліна Сарнацька.

—  Сьогодні ми зустрілись не просто для того, щоби обговорити тематику насильства. Перед нами завдання – розробити спільний план дій, що допоможе нам у вирішенні проблеми. Важлива тема, яку порушимо – ґендерно-обумовлене насильство. Займаюся цією темою вже два роки і відчула на собі важкість проблематики. Хто стикнувся з формами такого насилля, зрозуміє мене. На жаль, багато служб на сьогодні не достатньо компетентні, щоби ефективно протидіяти, надавати допомогу постраждалим. Окремі служби працюють лише з якоюсь однією категорією людей, натомість оминаючи інші. Також утруднює ситуацію те, що немає нових методик роботи, немає централізованого аналізу,наголосила правозахисниця.

IMG_8266.JPG

Аліна Сарнацька додала, що трапляються непоодинокі випадки, коли жертви сам-на-сам опиняються з проблемою через неефективне реагування на порушення насамперед з боку правоохоронців.

—  Я тут знаходжуся заради тих п’ятиста жінок, які, спираючись на статистику насилля за попередні роки, у 2020 році загинуть від домашнього насильства. Бо ж є така статистика, що кожного року від цього гине близько 500 жінок. Так, рік тому до нас прийшла дівчина з тижневою дитиною на руках, яка розповіла про переслідування з боку чоловіка. За словами потерпілої, чоловік бив вікна у її квартирі на другому поверсі. Жертва насилля викликала поліцію, однак згодом правоохоронці просто перестали приїжджати на виклик. Одного разу трапилося так, що мати вийшла з дитиною на вулицю. Малеча була в колясці. А тут - назустріч чоловік, який почав кричати та кидати в дівчину камінням. Кричав, погрожуючи спалити коляску. Мати втекла, викликала поліцію три рази, однак полісмени не з’явилися. І що дивно, ситуація мала випадок у столиці України, де все повинно бути під контролем. Що вже казати про менші й менші міста, де ситуація ще гірша, — наголосила пані Аліна.

Спікерка також зазначила, що було проведено пошуки організацій, які надають допомогу людям, що зіткнулися із насиллям. За словами пані Аліни, таких організацій було багато, однак повноцінну допомогу жертви могли отримати лише у 10% серед усього числа об’єднань. На думку жінки, причини цьому різні: недостатня кваліфікація, відсутність окремих ресурсів, низька взаємодія з іншими фаховими організаціями та інше.

IMG_8254.JPG

Аліна  Сарнацька наголосила, що першим кроком, який буде спрямований на інформування жертв насилля про місця, де їм можуть допомогти, є створення дорожньої карти. Там можна буде ознайомитися із всіма організаціями, а також послугами з допомоги.

Під час заходу виступив і начальник управління сім’ї та молоді облдержадміністрації Ігор Чорний, який розповів про важливу соціальну програму підтримки сім’ї та протидії домашньому насиллю.

—  На реалізацію цієї програми передбачено виділення певної суми з обласного бюджету. Так, цьогоріч для її реалізації спрямовано близько 800 тис грн.. Починаючи із 2010 року ми розпочали роботу із кривдниками. Наприклад, якщо на порушника повторно надходила в поліцію заява, кривдник був зобов’язаний надалі пройти корекційну програму із 14 занять. Тільки що прикро, не всі насильники виявляли бажання їхати для проходження занять, мотивувавши це відсутністю коштів на дорогу. Хоч із 2013 року заняття можна було проходити не тільки в Тернополі, але й у Чорткові. І що цікаво, заняття давали результат. Серед сорока кривдників, які пройшли програму, ще раз вчинив насилля тільки один. А втіленням програми займалися психологи, які попередньо відбули навчання у місті Дніпро. На жаль, у нас є проблема з кадрами. Деякі з фахівців, які проводили корекційні програми, на жаль, уже не працюють в цьому напрямі. Відчуваємо брак психологів, — наголосив Ігор Чорний.

Під час заходу представники місцевих організацій, центрів, служб також мали можливість поділитися думками, досвідом, напрацюваннями. А на завершення круглого столу учасники спільно попрацювали над створенням дорожньої карти з чітким алгоритмом дій для жінок у ситуації насильства.

Варто додати, що ініціаторкою проведення круглого столу була Радниця з питань ВПО в Тернопільській області - Яна Шкуратова. Круглий стіл відбувся в рамках всеукраїнського проекту "Розвиток соціальної згуртованості в Україні шляхом посилення регіонального та місцевого соціального захисту внутрішньо переміщених осіб, ветеранів та іншіх осіб, які постраждали від конфлікту", який реалізовує канадська неурядова організація Stabilization Support Services за підтримки Посольства Великої Британії в Україні. Партнерами заходу виступили ГО" Асоціація громадських Радників України", ГО "Клуб Еней" та Міжнародний фонд" Відродження".

IMG_8257.JPG

IMG_8258.JPGIMG_8288.JPGIMG_8287.JPGIMG_8285.JPGIMG_8304.JPGIMG_8297.JPG

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ