Читайте нас в соціальних мережах

Віряни Тернопільщини відзначають Маковія: історія, прикмети і заборони цього дня

Середа, 14 серпня 2019 17:12
Сьогодні, 14 серпня, віряни Тернопільщини разом із всім православним світом відзначають свято Маковія (Медовий Спас). Цього дня заведено освячувати в церкві мед, мак, воду і трави. Що нам варто знати про цей день?

Історія свята Маковія (Медовий Спас)

Свято запроваджене на честь Винесення Чесного Животворного Хреста Господнього. За легендою, у стародавні часи у місті Константинополі спалахнула страшна епідемія. Ані лікарі, ані знахарі не знали, як її подолати. Тоді місцеві священики винесли з храму Святої Софії частинку хреста, на якому розіп'яли Ісуса, і освятили нею місцеві водойми. Після цього хвороба зникла і більше ніколи не поверталася.

Цього дня також вшановують пам'ять старозавітних мучеників братів Маккавеїв. Їх було семеро – Авим, Антонін, Гурій, Єлеазар, Євсевон, Алім і Маркелл. Всіх їх стратив сирійський цар Антіох Епіфан 14 серпня 166 року до н. е. за служіння Богу. Відтоді їх вважають символом непорушності у дотриманні християнських заповідей.

Крім того, історія свята пов'язана із періодом, коли пасічники збирали урожай і виготовляли з меду різні ласощі.

Що освячувати у церкві 14 серпня

На Маковія у церкві заведено освячувати мак, воду, мед і трави. Кожен із цих елементів має свою символіку і володіє цілющими властивостями протягом року.

В народі вірили, що після приходу з церкви треба з'їсти ложку меду і запити трьома ковтками освяченої води. Такий ритуал гарантує міцне здоров'я протягом усього року. Освячений у церкві букет слугуватиме оберегом для всієї родини.

Що заборонено робити на свято

У цей день починається суворий Успенський піст, тому треба дотримуватися правил харчування. Не слід на Маковія робити генеральне прибирання та займатися тяжкою фізичною працею.

На свято Медового Спаса не можна злитися і лаятися. Вважається, що цього дня всі негативні побажання на адресу інших людей повернуться сторицею. Також не можна цього дня голосно говорити, бурхливо святкувати.

Прикмети на свято Маковія

Заплановане церковне хрещення немовляти на свято гарантує дитині міцне здоров’я та світле майбутнє.

Погода 14 серпня повториться і на Третій Спас.

Якщо на Маковія пройде дощ, то протягом року не буде багато пожеж.

Якщо до свята відцвіли троянди, то слід чекати холодів.

Якщо погода 14 серпня вітряна, то зима буде морозною.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ