Читайте нас в соціальних мережах

Мешканців Тернопільщини запрошують сьогодні подивитись на незвичне природне явище - метеорний дощ

Понеділок, 12 серпня 2019 17:25
Сьогодні мешканці Тернопільщини можуть спостерігати за одним із найпотужніших метеорних потоків, так званим «зорепадом» Персеїди. Саме цієї ночі, з 12 на 13 серпня, за прогнозами Міжнародної метеорної організації фактичний пік метеорного дощу.

Особливо цікаво милуватися цією красою можна буде через телескоп. Тож відчинити двері у Всесвіт та побачити це незвичне природне явище запрошують у спільноті «АстроТернопіль». Усіх охочих кличуть в  НВК “Лозівська ЗОШ І-ІІІ ступенів – ДНЗ” Байковецької об’єднаної територіальної громади, де діє сучасна шкільна обсерваторія.

« Персеї́ди — один із найпотужніших метеорних потоків, названий за сузір'ям Персея, де розташований його радіант. Цей потік можна спостерігати щороку приблизно з 23 липня до 22 серпня. Період найбільшої активності — з 8 до 14 серпня, а пік припадає на 12—13 серпня. Земля в цей час проходить через уламки комети Свіфта-Туттля, які створюють величезний шлейф. У довжину він сягає багатьох мільярдів кілометрів і складається з крихітного пилу. Комета наближається до Землі лише один раз на 133 роки, але через її хвіст Земля проходить щороку. Уламки породи, що вилетіли з ядра цієї комети, потрапляючи до атмосфери Землі, спалахують у ній, наче зірки. Щиро запрошуємо усіх відвідати ЛАО!» —  йдеться у повідомленні «АстроТернопіль», що в мережі «Фейсбук».

Втім, побачити головний «зорепад» літа можна буде і  без цього — для спостереження Персеїд не потрібні ніякі астрономічні прилади, тому насолодитися нічним видовищем може будь-хто. Мінімальні вимоги до спостерігача — обрати найменш штучно освітлене місце з якнайбільшим оглядом неба, виділити на спостереження кілька годин свого часу.

Особливість метеорного потоку в тому, що куди б ви не дивилися – шанс побачити метеор Персеїд є завжди, але якщо дивитися в сторону радіанту – ділянки неба, з якої метеори “вилітають” — можна побачити ще більше яскраво спалахуючих метеорних частинок.

Спалахувати вони будуть в різних ділянках неба, тому їх можна буде побачити і високо над головою, та навіть у південній чи західній ділянці неба. Точка спалаху, а отже згоряння, залежатиме від величини частинки та швидкості, з якою вона входить у земну атмосферу. До слова — середня швидкість Персеїд близько 60 км\сек, а розмір від кількох десятих сантиметра.

Тож, тернополяни, влаштуйте собі сьогодні приємний вечір — беріть пледи, каву, друзів чи кохану людину і шукайте ідеальне місце для спостереження за метеорним дощем, адже ніч обіцяє бути теплою та безхмарною.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ