Читайте нас в соціальних мережах

Погляд у майбутнє: Тернопілля займає друге місце в Україні по встановленню сонячних електростанцій

Четвер, 08 серпня 2019 18:25
Тернопільщина «задає ритм» іншим українським областям за темпами встановлення сонячних електростанцій. Область потрапила у ТОП-3 регіонів, де облаштовано найбільше таких альтернативних джерел енергетики.

Відповідні дані наводить Державне агенство з енергоефективності та енергозбереження України. За інформацією відомства, загалом зараз в Україні 12 тисяч сімей встановили СЕС. Загальна вартість інвестицій склала - 240 мільйонів євро.

Перше місце по країні — за Дніпропетровською областю, де є 1500 СЕС. Тернопільщина — друга у рейтингу з - 1200 таких об'єктів, треті — Київська область та місто Київ, де понад 1000 встановлених СЕС.

«Таке стрімке зростання попиту на сонячні панелі спостерігається після розробки спільно із Держенергоефективності та прийняття парламентом у 2015 р. Закону № 514-VIII щодо запровадження «зеленого» тарифу для СЕСд потужністю до 30 кВт із прив’язкою до курсу євро», — пояснили в Агентстві.

До слова, днями станціям, встановленим на землі, повернули "зелений тариф." Президент України Володимир Зеленський 6 серпня підписав закон, який повертає домашнім сонячним електростанціям, панелі яких розміщені на землі, право на продаж зайвої електроенергії за "зеленим" тарифом.

Документ передбачає: 

- домогосподарство може розміщувати сонячну станцію приватних домогосподарств (СЕСд) до 30 кВт як на даху, так і на землі;

- вирішено питання встановлення відповідно до курсу євро "зеленого" тарифу СЕСд, розташованих на земельних ділянках, які було введено в експлуатацію до набрання чинності Законом України № 2712;

- врегульовано рівень "зеленого" тарифу для об’єктів відновлюваної енергетики потужністю до 150 кВт.

До цього, 11 липня, проєкт закону підтримали депутати. Тоді "за" проголосували 243 народних депутати. Після того, як документ підписав президент, остаточно скасовується  норма закону, ухваленого у квітні 2019 року, яким заборонили нараховувати власникам домашніх СЕС підвищений тариф за продаж ними електроенергії до енергомережі. Тоді цей закон викликав хвилю обурення серед українців, які інвестували у встановлення сонячних панелей значні кошти з розрахунком на те, що з часом вони окупляться через продаж електрики

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар