Читайте нас в соціальних мережах

Яскраві прикраси, дерев’яний звіринець та немало іншої краси показали на Тернопільщині (фото)

Вівторок, 06 серпня 2019 15:43
Виготовляти своїми руками неповторні рукотвори, а також зав'язувати лемківські хустки, молотити й молоти зерно, місити хліб та чимало іншого вчили людей умільці на Міжнародному фестивалі «Дзвони Лемківщини».

Під час грандіозного заходу для гостей проводили різноманітні майстер-класи, під час яких розповідали, як працювати з бісером, лозою, глиною та іншими матеріалами.

Згадуючи свої попередні роботи з дерева, навіть смішно подумати, що такі помилки колись робив. Та час і наполегливість дали своє. Тепер настільки відшліфував власне вміння, що дерево дуже легко йде до рук. Мої перші роботи – скриньки, дощечки, гуцульська різьба. Бо ж у навчальному закладі тільки пластику вивчав, а потім уже почав займатися скульптурою по дереву. Щоби зробити з дерева певний витвір, потрібно насамперед бензопилою вирізати частину колоди, переважно дуба. Спершу бензопилою обробляю великі деталі, потім переходжу на дрібніші. А вкінці лакую та шліфую вироби, — наголосив майстер Іван Мисюга з Івано-Франківщини.

Люди могли чимало дізнатися і етнічну біжутерію краю. Зокрема, це про оберегові та ритуальні прикраси, які носили лише на тілі.

Тут ви можете побачити кризи та ґердани. Зокрема, за візерунком деяких рукотворів можна визначити, що подано тут суто лемківську кризу із традиційним набором кольорів. Тут повністю збережена автентика та орнаментика. А кольори тут – від яскраво червоного до суто чорного. А бувають кризи різних барв – ще фіолетових, білих, вишневих кольорів. Та все ж найпоширеніший колір – червоний. Серед моїх робіт є не тільки лемківські, але й з гуцульським орнаментом. А щоби зробити такий витвір, враховуючи перерви, витрачаю близько півтора тижня. Бо ж важко цілий день без відпочинку просидіти за роботою, — наголосила організаторка майстер-класу із плетіння криз.

Лемкиня зазначила, що кожен колір у кризі мав певну символіку. Наприклад, чим ширшою була криза, тим заможнішою та престижною була господиня. Лемківські комірці-кризи досягають 20 см в ширину і є ширшими від схожих нагрудних прикрас бойкинь та подолянок. Важить така прикраса близько 300-400 грам, має чітку структуру. Малюнок широких криз та вузьких ґерданів — виключно геометричний, дуже чіткий, ритмічний, з чергуванням великих і малих мотивів, здебільшого ромбоподібного характеру. Давній геометричний орнамент із мотивами магічного значення з часом перетворився в орнаментовану декоративну оздобу, досить яскраву в кольорі.

IMG_7247.JPGIMG_7262.JPGIMG_7134.JPG

IMG_7261.JPGIMG_7140.JPGIMG_7142.JPGIMG_7371.JPGIMG_7372.JPG

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ