Читайте нас в соціальних мережах

Тисячі лемків з'їхалися в урочище на Тернопільщині, де проходить ювілейний фестиваль "Дзвони Лемківщини" (програма)

Субота, 03 серпня 2019 15:21
Вчора у Монастириськах, що на Тернопільщині, запалили ватру ХХ-го Міжнародного фестивалю лемківської культури «Дзвони Лемківщини». На ювілейне свято з нагоди вшанування 75-ї річниці депортації етнічних українців з Лемківщини, Надсяння та Холмщини сюди приїхали тисячі лемків із України та семи країн світу.

Перший день фестивалю був вчора, однак офіційне відкриття заходу відбулось сьогодні. Від ранку розпочалась урочиста частина у м. Монастириська, а вже з опівдня гості приїхали в урочище Бичова.

Організовує захід Тернопільська облдержадміністрація, Всеукраїнське товариство «Лемківщина». Офіційне закриття «Дзвонів Лемківщини» — завтра, 4 серпня.

До слова, після депортації лемків після Другої світової з території Польщі до України саме на Тернопільщині утворилась найбільша в Україні етнічна громада лемків, які врешті й організувались і започаткували фестиваль, що покликаний зберегти автентичність і об’єднати представників української етнічної групи, що зазнала депортації зі своїх етнічних земель.

За словами співорганізатора фестивалю Олександра Венгриновича, гостей фестивалю чекає насичена культурно-розважальна програма. Серед учасників — представники Світової федерації українських лемківських об’єднань та етнічні лемківські колективи і солісти з усієї України та з-за кордону.

Отож, чого очікувати сьогодні? З 15.00 розпочалась концертна програма, на сцені фестивалю очікують виступів художніх аматорських колективів та окремих виконавців. Паралельно  (по різних локаціях): презентація кіноматеріалів, тематичні конкурси, ігри, розваги, майстер-класи, спортивні змагання, польоти на повітряній кулі і т.д. Також можна буде відвідати майстер-класи – зав’язування лемківської хустки, молотіння зерна, точення ножів, замішування хліба, бісероплетіння, лозоплетіння, мелення зерна на жорнах, малювання писанок, січення капусти. А от з 22.00 — концертна програма ( з віп-гостями).

Впродовж дня працюють:святкова ярмарка, фотозона фестивалю, великі рухомі ляльки лемка і лемкині, проводиться дегустація лемківських страв, діє презентаційна виставка матеріалів щодо будівництва музею «Lemko S.V.I.T.». Також всіх охочих обіцяють покатати на повітряній кулі.

4 серпня заплановані  завершальні заходи фестивалю в урочищі Бичова. О 10.00 - служба Божа на фестивальній сцені. Після цього, о 12.00 – концертна програма (художні аматорські колективи та окремі виконавці), а далі, о 17.00, – закриття фестивалю.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар