Читайте нас в соціальних мережах

Мешканців Тернопільщини попереджають про агресивну рослину, що викликає сильну алергію

П'ятниця, 02 серпня 2019 16:10
Негативно впливає як на рослинний, так і тваринний світ, а також шкодить схильним до алергії людям виходець із Північної Америки золотарник (золотушник) канадський, який зустрічається на Тернопільщині.

Про негативні властивості рослини, яка здатна пригнічувати іншу зелень, розповіли представники природного заповідника "Медобори" на Тернопільщині.  

—  Будь в курсі! В останні 20-30 років по узбіччях доріг золотушник. На думку ряду вчених, він — один з найбільш агресивних заносних видів рослин. Це трав‘янистий багаторічник заввишки до 2 метрів, золотисто-жовті невеликі квітки зібрані в дрібні кошики, що утворюють густу широку волоть пірамідальної форми, завдяки якій його дуже добре можна помітити. Цвіте в кінці липня на початку серпня. (Пилок золотарника може викликати сильні алергічні реакції). Листя витягнуті, опушені знизу, з зубцями по краях. Агресивному поширенню золотушника канадського сприяють кілька чинників: у нас він не зустрічає рослин-конкурентів; кожен кущ золотушника продукує до 100 тисяч насінин зі схожістю до 95%; коренева система рослини має здатність до самостійного розростання, окрім того його корені виробляють інгібітори - речовини, які пригнічують ріст інших рослин. Разом із корінними рослинами зникає більшість місцевих видів комах, птахів, дрібних ссавців. Таким чином, займаючи будь-яку ділянку, золотарник повністю змінює її тваринний і рослинний світ, — наголосили в заповіднику.

Джерелом насіння золотушника є присадибні ділянки, де його вирощують як декоративну, медоносну та лікарську культуру. Звідти золотарник поширюється на прилеглі ліси і луки. Щоб позбутися від шкідливого бур'яну на ділянці, потрібно: викопувати рослини, не допускати плодоношення, скошувати 3 - 4 рази за сезон, допомагає обробка гербіцидом.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар