Читайте нас в соціальних мережах

У Теребовлянському районі запровадили карантин через небезпечного метелика

Вівторок, 09 липня 2019 11:00
За результатами спеціальних обстежень, фахівці Держпродспоживслужби, на Тернопільщині виявили небезпечного карантинного шкідника – американського білого метелика (Hyphantria cunea).

Відтак від 05 липня запроваджено карантинний режим на території села Дарахів Теребовлянського району із встановленням карантинної зони на площі 14,0 га та на території села Хмелівка Теребовлянського району із встановленням карантинної зони на площі  8,0 га. Про це повідомили у Держпродспоживслужбі.

Також затверджено заходи по локалізації та ліквідації  шкідливого організму – американського білого метелика. Основними локалізаційно-ліквідаційними заходами є – збір та знищення гусениць та кладок яєць. Зрізування гілок з гніздами гусені, які спалювати у спеціально відведених місцях. Проводити очищення дерев від нашарування кори, знищення рослинних решток, перекопування пристовбурових кругів в садах та на присадибних ділянках.

Довідка, американський білий метелик пошкоджує понад 300 видів різних трав’янистих, кущових та деревних культур. Найбільш улюбленими культурами є шовковиця, клен американський, айва, бузина, вишня, груша, виноград, волоський горіх, слива, хміль, яблуня. Основна ознака пошкодження - наявність на деревах павутинних гнізд. Гусениці американського білого метелика надзвичайно шкодочинні. Вони повністю об'їдають листя на деревах, оповиваючи гілки павутиною. Така дефоліація насаджень призводить до порушення обмінних процесів у рослинах, їх ослаблення, у підсумку чого знижується врожайність, захисна, декоративна, естетична функція насаджень. Погіршуються умови існування фауни. Поширюється АБМ транспортними засобами при перевезенні сільськогосподарської продукції  та промислових вантажів. 

Додати коментар