Читайте нас в соціальних мережах

У Тернополі сотні дітей та дорослих з квітами і лампадками віддали шану Кобзарю (фоторепортаж)

Середа, 22 травня 2019 15:47
Шану великому поету, художнику Тарасу Шевченку віддали у Тернополі 22 травня – понад сотня людей помолилася за вшанування пам’яті Кобзаря та поклала квіти й лампадки до меморіалу видатному синові України.

Вшанувати славетного українця зібралися біля пам’ятника представники влади, духовенства та громадськості. Саме сьогодні, 22 травня, минає 158 років з дня перепоховання Кобзаря на Чернечій горі у Каневі.

Зокрема, після поминальної панахиди до присутніх звернувся заступник голови обласної ради Любомир Крупа, який наголосив на вагомому значенні творів Шевченка.

В усiй вселенськiй iстoрiї немає аналoгiв, кoли  вшанування пам’ятi пoета стає днем нацioнальнoгo усвiдoмлення та самoiдентифiкацiї.  Тарас Шевченкo не тiльки палкo любив Україну, дoнoсячи правду дo кoжнoгo. Вiн  пoказував тoй шлях, яким має iти нарoд, аби нарештi стати справдi вiльним, справдi незалежним та гoрдим.  Йoгo пoезiя – це не тiльки заримoванi слoва. Читати треба не вiршoванi фoрми, а крик йoгo серця через стoлiття дo нас,нагoлoсив пан Любoмир.

Долучився до урочистості і старший науковий працівник історико-меморіального музею політичних в’язнів Ігор Олещук.

Дякую, що в Тернополі підтримують наше товариство, яке розвиває українську культуру, музей. Приємно, що в місті підтримують і гуманітарну справу, а головні установи працюють злагоджено. Також буде приємно перед усіма прочитати невеличкий уривок з автобіографічної поеми славного Кобзаря, — наголосив Ігор Олещук.

Після слів ушанування учасники урочистих заходів декламували поезію Тараса Шевченка, співали пісні на його слова та поклали квіти до підніжжя пам'ятника. 

Додати коментар