Читайте нас в соціальних мережах

У Стінці біля Бучача, вперше відбулася літургія українською (фото)

Понеділок, 11 лютого 2019 14:25
10 лютого 2019 року, в Неділю 37-ту по П’ятидесятниці, в храмі Різдва Пресвятої Богородиці с. Стінка Бучацького району відбулося перше Богослужіння в Помісній Українській Церкві.

31 січня релігійна громада провела збори, на яких переважною більшістю голосів ухвалили рішення про перехід до Православної Церкви України. А 4 лютого архієпископ Тернопільський і Кременецький Нестор підписав указ про прийняття парафії храму Різдва Пресвятої Богородиці села Стінка до складу Тернопільської єпархії. Про це повідомили у прес-службі єпархії.

Очолив першу Літургію українською мовою Бучацький благочинний прот. Андрій Шкварок, якому співслужили завідувач канцелярії єпархіального управління свящ. Володимир Зубілевич і секретар канцелярії свящ. Сергій Росіцький. Відмітно, що супроводжував богослужіння спів місцевого церковного хору, й усі піснеспіви звучали українською. Цього пам’ятного дня у храмі молилися сільський голова Стінки Володимир Дармограй, представники районної влади.

Атмосфера у храмі була святковою. Багато віруючих молилися зі сльозами на очах. Серед молільників були й ті, хто ще вчора вагався, чи переходити до Української Церкви.

Після Божественної літургії до присутніх у храмі звернувся прот. Андрій Шкварок, який розповів парафіянам про новостворену незалежну Українську Православну Церкву, закон щодо перейменування УПЦ Московського патріархату в Російську Православну Церкву в Україні, ситуацію, яка склалася з переходом громад під юрисдикцію єдиної Помісної Церкви.

Представник єпархіального управління свящ. Володимир Зубілевич з благословення архієпископа Тернопільського і Кременецького Нестора привітав стінківчан з важливим рішенням долучитися до Української Церкви, побажав їм кріпості духу і твердої віри, а також представив нового настоятеля парафії – протоієрея Андрія Шкварка.

Наприкінці відбулися збори громади, на яких парафіяни обговорили нагальні організаційні питання. Люди вирішили й надалі докладати зусиль, щоб у скорому часі вся православна громада Стінки об’єдналася.

stinka91

stinka2 768x1024

Додати коментар