Читайте нас в соціальних мережах

Стало відомо, чи справді на Тернопільщині побили прихильників Московського патріархату

Понеділок, 04 лютого 2019 09:20
Вчора, у неділю 3 лютого 2019 року біля Свято-Преображенського храму с. Гніздичне Збаразького району на Тернопільщині трапилася сутичка. 

Особливо від рук чоловіків кремезної статури з червоно-чорними нашивками на рукавах та власне поліції постраждав настоятель релігійної громади Української Православної Церкви протоієрей Стефан Балан. Про це повідомляє Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ. 

«Ми попереджали адміністрацію, поліцію, що планується конфліктна ситуація — щось робіть. Ми написали заяву, що не можна втручатися у релігійні справи. Вони зібрали всіх своїх депутатів у п’ятницю, але нічого не вирішили. Може, побоялися, не знаюОт і сталася бійка», розповів настоятель отець Стефан

 

Представники релігійної громади УПЦ, розуміючи, що планується захоплення храму, стали на сходах церкви. Згодом на місце події прибув голова райради і поліція. 

«Поліція почала брати все у свої руки й пішла у наступ. Швидко приїхав спецпідрозділ поліції і почали нас бити. На відео все добре видно. Мене били, вірян штовхали. А потім прийшли якісь чоловіки у захисні формі з червоно-чорними нашивками і почали нас усіх розкидати. Мене схопили за голову, зламали палець», — розповів голова релігійної громади, який найбільше постраждав у сутичці.

Правоохоронці з’ясовують обставини релігійного інциденту поблизу храму в селі Гніздичне Збаразького району. Про це повідомив 4 лютого речник Націрнальної поліції Ярослав Тракало, пише "Українська правда".

За словами Тракала, конфлікт, який переріс у штовханину між прихильниками різних церков, виник через неузгодження часу проведення богослужіння. Поліція виконувала свої обов'язки з охорони порядку згідно із законодавством.

"Правоохоронці розділили дві сторони - задля уникнення конфлікту і громадського протистоянння. Окремі громадяни однієї з релігійних конфесій, за підтримки привезених не місцевих соратників, почали конфліктувати з представниками правоохоронних органів, намагаючись увійти до культової споруди, попри попередні домовленості між двома міжконфесійними громадами. Внаслідок чого - відбувся конфлікт", - пояснює Тракало.

Він наголошує, що жодного застосування сили з боку поліції не було.

"Охорону громадського порядку на місці події забезпечували 25 співробітників поліції. Вони вживали заходи, аби не допустити подальше поширення конфліктної ситуації. Один із священиків звернувся до медиків із скаргами на біль у голові, йому надали меддопомогу. Працівники поліції встановлюють усі обставини інциденту" - розповів Тракало.

Окремо речник Нацполіції наголосив на відсутності на місці інциденту підрозділів спецпризначення

"Їх не було і не могло бути, оскільки спецпідрозділи виконують поставлені державою і, виходячи з оперативноі обстановки, завдання. А не займаються вирішенням не покладених на них функцій", - заявив він.

У Нацполіції вкотре закликали всі релігійні сторони бути толерантними, діяти чітко в рамках законодавства або домовленостей на рівні громад, і не маніпулювати функцією поліції.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ