Читайте нас в соціальних мережах

Раннє статеве життя, холод, аборти, — тернопільська лікарка назвала причини гінекологічних недуг

Середа, 05 грудня 2018 14:30
Нерідко певні незручності в інтимних місцях можуть вказувати на проблеми зі здоров'ям, тому тернопільським жінкам необхідно уважно стежити за собою і в разі виникнення несподіваних симптомів звернутися до гінеколога.

Як розповіла тернопільська лікарка УЗД вищої категорії Оксана Попадин, гінекологічні хвороби поділяються на декілька груп:

Запальні. Їх провокують різні мікроорганізми. У числі запальних захворювань в гінекології ендометрит, вагініт, вульвіт, аднексит, цервіцит.

Гормональні . Провокуються проблемами в роботі залоз внутрішньої секреції. Це міома матки, полікістоз яєчників, збій циклу.

Гіперпластичні. Припускають новоутворення у вигляді кісти або пухлини. Серед них такі хвороби, як ерозія шийки матки, кистома яєчників, лейкоплакія.

—  До найпоширеніших причин виникнення гінекологічних недуг належить: раннє статеве життя, часта зміна статевих партнерів, незахищені статеві контакти,переохолодження, шкідлива екологія, гормональні порушення, аборти, викидення. На щастя, зараз жінки дещо менше роблять аборти. Негативно впливають на статеве здоров’я жінки і стреси, депресії, страхи, переживання, через що насамперед виникають гормональні порушення. Також помічаю, що деякі порушення проявляються, залежно від сезону. Зокрема, навесні та восени частіші розлади менструального циклу. З цими проблемами до мене часто приходять молоді дівчата, які інтенсивно навчаються перед ЗНО. Інколи проблеми в жінок виникають і через використання окремих засобів контрацепції. Наприклад, через тривале носіння внутрішньоматкових спіралей можуть виникати запальні захворювання, гнійники. Зашкодити можуть і таблетки для невідкладної контрацепції – переважно призводять до гормональних збоїв, — розповіла лікарка.

Фахівчиня зазначила, що гінекологічні захворювання, залежно від природи їх виникнення, можуть мати різні симптоми. Це — білясті патологічні виділення, кровотечі, не пов'язані з місячними, паління або свербіж в області статевих органів, больові відчуття при інтимному контакті, виразки або ерозії на статевих шляхах та інше.

Варто зазначити, що «жіночі» хвороби не тільки заподіюють величезний дискомфорт, але і можуть привести до серйозних ускладнень. Між тим, запобігти виникненню багатьох з них не так вже й складно.

Знизити ризик проникнення шкідливих мікроорганізмів у жіночі статеві органи допомагають бар‘єрні методи контрацепції, тобто презервативи. Обов’язково дотримуйтесь правил особистої гігієни: недостатня акуратність призведе до «дамським хвороб» навіть при повній відсутності інтимного життя. Ні в якому разі не користуйтеся чужими рушниками, білизною. Пам‘ятайте: чим більше випадкових зв’язків у жінки, тим вище ризик підхопити інфекцію. До речі, про партнерів. Гарантія жіночого здоров‘я – дбайливе ставлення чоловіка. Якщо під час статевого акту піхву отримує травми або навіть мікротравми, ймовірність запального процесу зростає.

Уникнути неприємного захворювання допоможуть правильний режим праці і відпочинку, раціональне і збалансоване харчування, відсутність сильних стресів та фізичних перевантажень, а також лікування ожиріння (саме лікування, а не екстремальні дієти!). Під час місячних утримуйтеся від інтимної близькості: якщо статевий акт відбувається в період менструації, менструальна кров закидається назад в матку, а це серйозний фактор ризику розростання ендометрію. І звичайно, потрібно всіма силами уникати абортів: під час них травмується внутрішній шар матки, що також може вести до ендометріозу.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар