Читайте нас в соціальних мережах

З 2019-го стартує новий етап медреформи. Чого чекати тернополянам?

Неділя, 28 жовтня 2018 11:26
На мешканців тернопільщини чекають нововведення в галузі охорони здоров'я. Зокрема, вже з наступного року в Україні запровадять електронні медичні книжки, рецепти на програму "Доступні ліки" та лікарняні. Так розпочнеться реформа вторинної (спеціалізованої) ланки медичної допомоги.

"Ми не плануємо залишати стару модель фінансування, починаючи з січня 2019 року. Вся первинна допомога, вся сімейна медицина, педіатрія на первинній ланці, терапевти – всі почнуть працювати за новими правилами, і це стане нормою по всій країні", – зазначив заступник міністра охорони здоров'я України Павло Ковтонюк.

Крім того, за словами Ковтонюка, 2019-го року МОЗ почне широко запускати електронні інструменти для лікарів і пацієнтів.

"Зараз декларація з лікарем укладається в електронному вигляді. З наступного року сімейні лікарі вже почнуть заводити електронні медичні картки кожному своєму пацієнту. В середині року запрацюють: електронні рецепти на програму "Доступні ліки", електронні лікарняні, яких ми теж так довго очікуємо", – розповідають у МОЗ.

При цьому з середини 2019 року реформа піде далі – на спеціалізований рівень наступної ланки допомоги.

"За принципом "кошти за пацієнтом" працюватимуть поліклініки. Тобто можна буде отримати консультації спеціалістів, пройти такі обстеження як рентген, УЗД або мамографія і здати найнеобхідніші аналізи, і за це буде сплачувати вже Національна служба здоров’я", - стверджує Ковтонюк.

Що це означатиме для людей? Вони зможуть вибрати місце, куди звернутися – або в поліклініку за місцем проживання, або в іншу на свій вибір, або ж в приватний заклад, і здати відповідні аналізи. І хоч в МОЗ зізнаються, що все це наразі є доволі складним технічно процесом, у відомстві працюють над його реалізацією та обіцяють здивувати українців результатом наполегливої та копіткої роботи цілої команди відмінних фахівців.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар