Читайте нас в соціальних мережах

Жителі Тернопільщини найбільше страждають на ботулізм через м’ясні закрутки

Середа, 01 серпня 2018 16:11
Мешканцям Тернопільщини, які полюбляють консервовані продукти, особливо в літній період варто уважніше придивлятися до улюблених закруток, аби не наразитися на одне з найнебезпечніших для життя людини захворювань – ботулізм.

Спороносна бацила Clostridium botulinum може залюбки поселитися не тільки у прострочених м’ясних, рибних або овочевих консервах, консервованих грибах. Паличка ботулізму полюбляє й інші продукти, приготування яких відбувається без достатньої температурної обробки і в умовах відсутності кисню. Це – в’ялене чи копчене м’ясо і риба, ковбаси.

Навіть якщо харчовий продукт видається вам ще досить добрим на смак, краще не шкодуйте його й не ризикуйте, адже ботулотоксин – сильна отрута, яка за відсутності належної медичної допомоги здатна призвести до смерті через 4-6 днів.

За словами завідувачки відділу профілактики неінфекційних захворювань у Тернополі Світлани Крутяк, цьогоріч в області зафіксовано 4 випадки захворювання на ботулізм і, на щастя, без летальних наслідків. При цьому новий випадок ботулізму «Тернопільський обласний лабораторний центр МОЗ України» зареєстрував наприкінці липня.

Серед усіх хворих була 1-на дитина, а в одному випадку захворіло двоє людей з однієї сім’ї. В усіх випадках причиною ботулізму стали м’ясні закрутки. На щастя, всі хворі одужали та щасливо поїхали додому, адже ми вчасно ввели постраждалим протиботулістичну сироватку. Варто звернути увагу, що м’ясні вироби – консерва та свинний паштет, через які захворіли люди, були не магазинні, а власного виробництва. На жаль, люди інколи не достатньо дотримуються технології консервування – погано вимиють продукти, закривають їх при недостатній високотемпературній обробці. З часом за відсутності доступу повітря та при несприятливих умовах у закрутці оселяються токсини, — розповіла Світлана Крутяк.

Жінка підмітила, що господарям та господиням, окрім м’яса потрібно особливо ретельно консервувати гриби, адже їх важко добре очистити. Пані Світлана попередила, що жителям Тернопільщини в якому разі не можна вживати в їжу «роздуті» консервовані та недоброякісні продукти, які набувають запах згірклого масла або гострого сиру.

Варто знати, що період від прийому зараженої їжі до появи перших ознак ботулізму найчастіше невеликий – від 12 до 24 годин. У деяких випадках він може подовжуватися до декількох діб.

Захворювання починається з головного болю, загального нездужання, запаморочення, здуття живота. При цьому температура тіла, як правило, залишається нормальною. Через добу з’являються також ознаки ураження центральної нервової системи, що складаються з декількох груп симптомів: порушення зору, двоїння в очах, світлобоязнь, розширення зіниць, короткозорість, зіниці не реагують на світло, порушення тонусу м’язів, косоокість, опущення верхньої повіки, мимовільні рухи очних яблук та багатьох інших.

Надалі захворювання різко прогресує, і хворий протягом перших 4-6 діб може померти від паралічу дихального центру і серцевої слабкості.

Пам’ятайте, що для того, аби ніколи не стати жертвою ботулізму, варто дотримуватися наступних правил приготування домашніх заготовок:

  1. 1.       Ретельно промивати фрукти, овочі, ягоди, гриби. Прибирати з них всі залишки ґрунту, при необхідності використовувати щітку. Мити в проточній воді м’ясо і риби перед консервуванням.
  2. 2.       Використовувати для консервації тільки добірні плоди. Ті, які вже почали псуватися, не придатні.
  3. 3.       Ретельна стерилізація банок перед консервуванням. Достатня кількість солі або цукру в консервах. Солі береться не менше 10 г на 100 г сировини. При виготовленні варення і компотів цукру береться не менше 50 г на 100 г сировини.
  4. 4.       Токсиноутворення знижується при підкисленні продукту. Ягоди і фрукти самі виділяють кислоту, а ось овочі або м’ясо можна окислити оцтом. Зміст оцту в готовому продукті повинен бути близько 2%. Використання при можливості капронових кришок для банок. Вони залишають до продукту доступ кисню.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ