Читайте нас в соціальних мережах

Майже п'ять годин жителі Бучаччини випрошували у Степана Барни школу для своїх дітей

Четвер, 17 травня 2018 17:41
Мешканці села Космирин Бучацького району, які вже більше десяти років чекають на школу для своїх дітей, сьогодні приїхали з відповідним проханням до голови Тернопільської обласної державної адміністрації.
Майже 30 космиринців від 9-ої години ранку просиділи у фойє адмінбудівлі, аби особисто зустрітись з головою ТОДА Степаном Барною. Школярі, дорослі та навіть вагітні жінки ніяк не могли випросити в очільника краю кілька хвилин уваги. Губернатор спочатку «годував» громадян обіцянками вийти через 10-15 хв, а з’явився аж близько 14-ої години.
З кожним роком кількість учнів у місцевій школі села Космирин збільшується. Уже з нового навчального року за парти мають сісти 326 дітей, однак місця для них не вистачає.
– Уже декілька років ми просимо побудувати для наших дітей школу. Зараз у столітній будівлі Космиринської школи навчається 308 дітей. Навчальний заклад має 2 корпуси, які розташовані один біля одного. Навіть попри те, що учні вчаться у дві зміни, вони не поміщаються у будівлі. Через це наші діти змушені ходити на уроки у зовсім непристосовані для навчання приміщення. Наприклад, вони навчаються у їдальні. Ну яка наука може бути в їдальні?! Частина школярів взагалі ходить на заняття у будівлю контори сільського колгоспу. Наших дітей водять на уроки всюди, де тільки можна. З нового навчально року ще два класи не матимуть приміщення для проведення занять. Залишається хіба що намет поставити, або з глини «зліпити» якусь будівлю, – обурюється місцева жителька пані Леся.  
У 2014 році відділом освіти ТОДА було виготовлено проектну документацію реконструкції школи у Космирині зі збільшенням кількості учнівських місць до 350-ти, вартість якої становила понад 50 млн грн. Через два роки до проекту внесли зміни та визначили черговість будівництва корпусів.
У травні 2017 року комісія, до якої входили представники районної та обласної влади, вирішила збудувати нову школу на земельній ділянці, яка знаходилась у приватній власності 8-ми осіб. Тоді власникам запропонували замінити території на земельні ділянки у Бучачі, на що космиринці погодились. На жаль, уже рік ніякі зрушення у будівництві нового навчального закладу так і не відбуваються.
– У нас головна проблема зараз – ділянка. Ми маємо натомість віддати людям землю в Бучачі. От цим питанням зараз і займаємось. Документи вже в Києві. Якщо я б не хотів вам допомогти, то мені дуже просто це зробити, бо ніхто ніколи немає грошей і знайде тисячу аргументів, чому він має сказати, що коштів немає. Скільки я для вашого краю зробив – не зробив ніхто. У Тернопільській області є 1050 сіл, які чогось потребують,– звернувся до громадян Степан Барна.
За словами очільника ТОДА, Тернопільське обласне управління лісового та мисливського господарства вже дало згоду на відмову від земельної ділянки у Бучачі. Наразі необхідно, аби рішення прийняло Державне агенство лісових ресурсів України.
– Допоки не буде співфінансування з районного бюджету, то я нічого зробити не можу. Якщо школа умовно вартує в межах 50-60 млн, то 20 % потрібно буде десь знайти. Зараз ви маєте ставити питання, які стосуються наповнення бюджетів через сплату податків, легалізацію робочої сили, – зауважив Степан Барна та додав: – У вас є три можливих джерела фінансування – сільська рада, район, обласна рада, кошти соціально-економічного розвитку регіонів, які може залучити народний депутат України Микола Люшняк.
Замість того, аби пообіцяти космиринцям вирішити проблему, Степан Барна порадив громадянам звернутись за допомогою до народного депутата Миколи Люшняка, який завжди відстоює інтереси жителів Бучаччини:
– Кошти на детальний план території вже виділилиНаразі ми зробили всі кроки, які дадуть можливість вже зараз вирішувати це питання. Треба, аби всі необхідні документи надало Державне агентство лісових ресурсів України. Вашим радником в цьому питанні може бути народний депутат Микола Люшняк. Рано чи пізно документи віддадуть, але це трапиться швидше, якщо нардеп візьме ситуацію під свій контроль, – зазначив губернатор.
Жителі Космирина зареєстрували звернення з проханням посприяти у виділенні коштів для будівництва школи та вирушили додому з надією, що про освіту їхніх дітей хтось все-таки подбає.
ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар